Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Osvanuli prvi detalji o iOS-u 17

Apple je početkom ovog mjeseca počeo na iPhone uređaje koji ispunjavaju uslove isporučivati najnoviju verziju iOSa – iOS 16.3. Sada saznajemo detalje o novoj velikoj iOS nadogradnji – iOS-u 17.

iOS 16 predstavljen je u šestom mjesecu prošle godine, te se stoga očekuje da njegov nasljednik stigne u šestom mjesecu ove godine. On će debitovati na jesen 2023. godine sa iPhone 15 serijom.

U najnovijem izvještaju koji se tiče iOS-a 17, navodi se da on neće stići s velikim vizuelnim promjenama. Zapravo, izvještaj navodi da će iOS 17 izgledati identično kao i iOS 16. Umjesto dizajnerskih promjena, fokus nove verzije bit će na povećanju stabilnosti i efikasnosti, te podršci za Apple-ov Reality Pro AR/VR uređaj.

Tako će iOS 17 navodno stići s posebnom aplikacijom samo za ovaj uređaj. Očekuje se sličan koncept kao kod aplikacije Watch, ali sa “značajno više funkcija”.

Pored toga, čini se da će aplikacija Home biti preuređena i to navodno s velikim promjenama. Manje promjene doživjet će i aplikacija, odnosno funkcija Find My.

Aplikacija Music navodno će donijeti neke promjene koje se odnose na navigaciju unutar nje. Aplikacija Mail će biti “malo” pojednostavljena, a bit će poboljšani i podsjetnici.

Manje promjene doživjet će i aplikacije Wallet i Fitness, a ova prva mogla bi kasnije biti povezana sa aplikacijom Apple Pay.

Navodno je iOS 17 pravljen prema šest uređaja koji će stići sa Dynamic Island funkcijom, od kojih su dva već dostupna – iPhone 14 Pro i iPhone 14 Pro Max. To znači da će sva četiri nadolazeća iPhone modela iz iPhone 15 serije stići sa Dynamic Island funkcijom.

IZVOR/SOURCE

Bajtbox