Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Otkriveno s koliko RAM memorije stižu novi iPhone 14 modeli

Apple je prije 2 dana predstavio iPhone 14 seriju. Kao što je to bio običaj i prethodnih godina, američka kompanija na predstavljanju nove iPhone serije nije navela neke bitne detalje, kao što je kapacitet baterije i RAM memorije. Sada saznajemo detalje o ovom potonjem.

iPhone 14 serija ove je godine stigla kao nasljednica iPhone 13 serije iz 2021. godine. Donosi četiri modela, ali s tim što ove godine nema Mini verzije, nego je umjesto nje tu Plus verzija.

Ove je godine Apple odlučio napraviti nikad veće razlike između običnih i Pro modela. Iako je naravno u prošlosti bilo razlika, prvi put je Apple napravio razliku i u čipu. Tako su iPhone 14 i iPhone 14 Plus pogonjeni prošlogodišnjim A15 Bionic čipom, dok su iPhone 14 Pro i iPhone 14 Pro pogonjeni novim A16 Bionic čipom. Međutim, prema prvim rezultatima, A16 Bionic se nije pokazao tako impresivnim kao što je Apple naveo.

Pored razlika, Apple je ove godine neke stvari odlučio i izjednačiti. Naime, tokom prethodnih godina jedna od komponenti u kojim su se razlikovali obični i Pro modeli bila je i količina RAM memorije. Tako su npr. prošle godine iPhone 13 i iPhone 13 Mini isporučeni sa 4 GB RAM-a, dok iPhone 13 Pro i iPhone 13 Pro Max imaju 6 GB RAM-a. Ipak, sada saznajemo da ove godine svi modeli iz iPhone 14 serije imaju isto RAM memorije.

XCode14 Beta sada je potvrdio da sva četiri nova modela imaju 6 GB RAM-a. Neke glasine ukazuju na to da Pro modeli imaju LPDDR5 RAM memoriju, a obični modeli LPDDR4X, no to preko XCode14 Beta nije potvrđeno.

IZVOR/SOURCE

Bajtbox