Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Ovo je lista Top 10 brendova na svijetu, prema poznatoj svjetskoj kompaniji

Kako se bliži kraj 2022. godine tako su i češći izvještaji koji se odnose na razne segmente u ovoj godini, koja je bez sumnje, veoma turbulentna u svakom smislu, a tu prije svega mislimo na ekonomsku situaciju. I veliki tehnološki giganti morali su otpuštati radnike, smanjivati proizvodnju itd., pa je zanimljivo sada vidjeti izvještaj YouGov-a koji se odnosi na najbolje brendove u ovoj godini.

Poznata globalna kompanija YouGov objavila je jučer listu Top brendova na svijetu (YouGov Global Best Brand Rankings), prema svojim parametrima. Na prvom mjestu našao se južnokorejski tehnološki div Samsung Electronics, koji je imao 127 bodova. Ovo je popriličan uspjeh za Samsung, s obzirom na to da se prošle godine nalazio na drugom mjestu, a 2020. godine na četvrtom.

Na drugom mjestu našao se prošlogodišnji pobjednik Google, koji je imao 106 bodova. Slijede YouTube (85 bodova), Netflix (59 bodova), dok je peto mjesto pripalo kompaniji za online trgovinu, Shopee, koja je imala 51 bod.

Na šestom mjestu našao se WhatsApp sa 50 bodova, a slijede ga Toyota sa 41 bodom, Colgate sa 34 boda, Mercedes-Benz sa 34 boda i Lidl sa 33 boda.

Kada je riječ o samim parametrima koji su odličivali, YouGov svoje rangiranje zasniva na više parametara, a najvažniji su utisci kupaca/korisnika, vrijednost, zadovoljstvo i preporuke. Ova kompanija rangira brendove na 38 tržišta, a uključuje ukupno 380 svjetskih brendova.

Business Korea prenosi da je Samsung bio na prvom mjestu u Koreji, Holandiji, Vijetnamu i Irskoj, dok je drugi bio u Velikoj Britaniji i Francuskoj.

Očito je da Samsung uživa veliko povjerenje kupaca.

IZVOR/SOURCE

Bajtbox