Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Ovo su Samsung Galaxy Z Fold 4 i Galaxy Z Flip 4!

Samsung je danas održao svoj drugi Galaxy Unpacked ove godine. Na ovom događaju predstavljeno je nekoliko proizvoda, a svakako da najveću pažnju privlače nove generacije sklopivih telefona iz Galaxy Z Flip i Z Fold serija.

Danas je Samsung predstavio dva nova sklopiva telefona iz svoje ponude. Riječ je o Samsung Galaxy Z Fold 4 i Samsung Galaxy Z Flip 4 telefonu. Cijena Samsung Galaxy Z Fold 4 telefona je 1800 EUR za verziju 12/256 GB, 1920 EUR za verziju 12/512 GB, dok najjača verzija 12 GB/1 TB košta 2160 EUR. Početna cijena Galaxy Z Flip 4 telefona je 1099 EUR.

U nastavku članka prenosimo dio saopštenja za medije kompanije Samsung, a koji se odnosi na Galaxy Z Fold 4 i Z Flip 4:

Sarajevo, 10. avgust 2022. – Kompanija Samsung Electronics predstavila je najnoviju generaciju revolucionarnih sklopivih pametnih telefona: Galaxy Z Flip4 i Galaxy Z Fold4. Oba uređaja se odlikuju prilagodljivim hardverskim dizajnom, karakteristikama prilagođenim ličnim sklonostima i unaprijeđenim performansama. Četvrta generacija serije Galaxy Z nastavlja da ruši konvencije i nudi nove, moćne interakcije koje unapređuju svakodnevni život.

“Sklopivi telefoni Samsung Galaxy razvijeni su na temeljima naše filozofije otvorenosti i pružaju nove mogućnosti kompletnog prilagođavanja i izvana i iznutra. Nastali u saradnji sa našim svjetski poznatim partnerima, ovi novi sklopivi uređaji nude neprikosnoveno mobilno iskustvo koje zadovoljava potrebe najdinamičnijih korisnika”, izjavio je dr TM Roh, predsjednik i rukovodilac odjeljenja za mobilno iskustvo (MX) u kompaniji Samsung Electronics. “Zahvaljujući našim neprekidnim naporima i liderstvu, popularnost sklopivih uređaja nastavlja rasti. Ovu kategoriju smo sa uspjehom transformisali iz pionirskog projekta u liniju uređaja za široku upotrebu među milionima korisnika širom svijeta.”

Kao potvrda posvećenosti kompanije Samsung vrhunskoj veštini izrade, svaka komponenta dizajna oba modela je detaljno analizirana da bi pružila istinski prilagodljivo iskustvo kako bi svaki korisnik imao uređaj koji se uklapa u njegove potrebe. Galaxy Z Flip4 zasnovan je na uspjehu Samsung legendarnog hardverskog dizajna uz dodatak ključnih funkcija kao što su unaprijeđeno iskustvo korištenja kamere, veća baterija  i proširene mogućnosti prilagođavanja, uz već poznati izuzetno kompaktan dizajn. Galaxy Z Fold4 stvara nove mogućnosti za korisnika pružanjem sveobuhvatnog iskustva korištenja pametnog telefona zahvaljujući dizajnu koji može da mijenja oblik, imersivnim displejima i funkcijama za obavljanje više stvari istovremeno kao na računaru, pored unaprijeđene tehnologije kamere i snažnih mobilnih procesora.

Galaxy Z Flip4, savršeni uređaj za lično izražavanje

Galaxy Z Flip4 unapređuje funkcije omiljene među Samsung korisnicima, što ga čini savršenim uređajem za lično izražavanje. Njegov kompaktni dizajn u obliku školjke nudi jedinstveno iskustvo koje nije dostupno ni na jednom drugom pametnom telefonu.

Pravite video snimke bez korištenja ruku ili grupne selfije pod različitim uglovima tako što ćete djelimično sklopiti Z Flip4 da biste aktivirali FlexCam kameru.  Ove funkcije su čak dostupne na omiljenim aplikacijama  korisnika. Zahvaljujući Samsung partnerstvu sa kompanijom Meta, FlexCam je optimizovan za najpopularnije društvene mreže, uključujući Instagram, WhatsApp i Facebook. Sada uz Z Flip4 možete da pravite kvalitetne selfije direktno sa vanjskog ekrana korištenjem glavne kamere sa unaprijeđenom Quick Shot funkcijom. Počnite snimanje videa u Quick Shot režimu rada, a potom pređite na Flex režim da biste nastavili snimati bez korištenja ruku, pri čemu se video ne prekida – što je idealno za autore sadržaja i vlogere. Korisnici sada mogu praviti selfije u formatu portreta i pregledati ih u realnim dimenzijama fotografije kada koriste Quick Shot. Sa unaprijeđenom kamerom opremljenom 65 posto jačim senzorom  koji radi na mobilnoj platformi Snapdragon® 8+ Gen 1, fotografije i video snimci su oštriji i stabilniji – i danju i noću.

Z Flip4 napravljen je tako da se zaista koristi bez upotrebe ruku – da se radi još više stvari bez otklapanja telefona. Pozivajte, odgovarajte na poruke, otključavajte auto  i čak kontrolišite widget SmartThings Scene , sve sa ekrana poklopca.

Galaxy Z Flip4 može da snima, emituje i povezuje duže između dva punjenja sa unaprijeđenom 3,700mAh baterijom . Sa superbrzim punjenjem koje je sada dostupno na modelu Z Flip4, puni se čak 50 posto za oko 30 minuta , kako bi korisnici ostali povezani i kad je baterija pri kraju.

Sa tanjom šarkom, ispravljenim ivicama, kontrastnim mutnim staklom na zadnjoj strani i sjajnim metalnim okvirima, ovo je najprefinjeniji Samsung dizajn do sada. Korisnici mogu u potpunosti prilagodi Z Flip4 sa Galaxy Themes i na ekranu poklopca i na glavnom ekranu kako bi svoj stil upotpunili prilagođenim fontovima, ikonicama i dizajnima. Pored toga, korisnici mogu da kreiraju sopstveni ekran poklopca zahvaljujući novim dizajnima sata i pozadina u različitim formatima kao što su slike, GIF-ovi, a čak i video .

Galaxy Z Fold4, uređaj za obavljanje više stvari istovremeno sa savršenim performansama

Galaxy Z Fold4 rezultat je stalnih inovacija u oblasti pametnih telefona Samsung Galaxy i naš najmoćniji pametni telefon do sada. On kombinuje Samsung ekspertizu u mobilnoj tehnologiji i predstavlja uređaj sa povećanom funkcionalnošću, bilo da je otvoren, zatvoren ili u Flex režimu rada . Isto tako, ovo je prvi uređaj sa Androidom 12L, specijalnom verzijom Androida koju je kreirao Google za velike ekrane, uključujući sklopive uređaje.

Obavljanje više stvari istovremeno na Z Fold4 je lakše nego ikada, tako da korisnici mogu da  urade više toga dok su u pokretu. Novi taskbar  pruža raspored sličan onom na računaru i nudi pristup vašim omiljenim i nedavno korištenim aplikacijama. Obavljanje više stvari istovremeno je također preglednije zahvaljujući novim pokretima prevlačenja . Možete trenutno da prelazite sa aplikacija preko cijelog ekrana na prozore koji iskaču ili da podijelite ekran na pola kako biste još lakše obavljali više stvari istovremeno.

Samsung partnerstva sa kompanijom Google i Microsoft podižu ljestvicu kad je u pitanju obavljanje više stvari istovremeno. Google aplikacije, uključujući Chrome i Gmail, sada podržavaju funkciju “prevuci i pusti”, što korisnicima omogućava da brzo kopiraju i lijepe linkove, fotografije i drugo iz jedne aplikacije u drugu. Uz Google Meet, korisnici sada mogu da se povežu sa više ljudi dok uživaju u zajedničkim virtuelnim aktivnostima, uključujući zajedničko gledanje videa na YouTubeu ili igranje video igara preko video poziva . Microsoftov kompletan Office paket i Outlook koriste prednosti sklopivog displeja i pružaju više informacija na ekranu i brže načine interakcije sa sadržajem. Iskustvo obavljanja više stvari istovremeno je upotpunjeno S Pen  olovkom, koja omogućava crtanje u pokretu i pravljenje bilješki sa pojednostavljenim skladištenjem unutar stojećeg poklopca sa futrolom za olovku .

Galaxy Z Fold4 pravi fenomenalne fotografije i video snimke sa unaprijeđenim 50MP širokim sočivom i 30x Space Zoom  sočivom. Raznovrsni režimi rada kamere, uključujući veću mapu zumiranja aktiviranu u Capture View režimu, dupli pregled i selfie zadnjom kamerom su posebno napravljeni da bi se iskoristio jedinstveni hardverski dizajn za veću fleksibilnost korištenja kamere. Također, sa većom veličinom piksela, 23 posto jačim senzorom  i unaprijeđenom snagom obrade, korisnici mogu praviti jasne fotografije čak i noću.

Sadržaj je još obuhvatniji i izražajniji na 7,6-inčnom glavnom ekranu  sa većim nivoom svjetlosti, prilagodljivom stopom osvježavanja od 120Hz  i manje vidljivom kamerom ispod displeja (UDC) koja se odlikuje novim raspršenim rasporedom podpiksela. Popularne aplikacije društvenih mreža kao što je Facebook su optimizovane za iskustvo velikog ekrana, kako bi se još više uživalo u sadržaju. Također, možete da otvorite aplikaciju svog omiljenog streaming servisa za zabavu kao što je Netflix  i gledate bez korištenja ruku u Flex režimu rada. Za neoptimizovane aplikacije korisnici čak mogu da kontrolišu uređaj bez prekidanja sadržaja sa novim Flex Mode Touchpadom , koji nudi preciznost prilikom zaustavljanja, premotavanja i emitovanja videa ili zumiranje sadržaja dok je uređaj u Flex režimu.

Igranje igrica je žustrije zahvaljujući moćnoj mobilnoj platformi Snapdragon® 8+ Gen 1 i hiperbrzoj 5G mreži . Sa tanjom šarkom, manjom težinom i još užom maskom, široki ekran omogućava lakše interakcije jednom rukom pri korištenju vanjskog ekrana .

Bajtbox