Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Perseverance ispustio prvi uzorak za Zemlju

NASA-in rover Perseverance odložio je prvi spremnik s uzorcima tla na površinu Marsa. Nakon što je NASA-in tim potvrdio da je prva cijev s uzorkom na površini, postavili su WATSON kameru koja se nalazi na kraju roverove robotske ruke da viri ispod rovera, provjeravajući da se cijev nije otkotrljala na putanju kotačima.

Tijekom sljedeća dva mjeseca, rover će odložiti ukupno 10 spremnika na lokaciji pod nazivom “Three Forks“, gradeći prvo ljudsko skladište uzoraka na drugom planetu, što označava povijesni rani korak u kampanji “Povratak uzoraka s Marsa”.

1-pia25652-stretched-800

Perseverance je uzimao duplikate uzoraka iz kamenih “meta” koje misija odabere. Rover trenutno ima preostalih 17 uzoraka (uključujući jedan uzorak atmosfere).

Prema planovima Mars Sample Return misije, rover ostavlja uzorke budućem robotskom landeru koji će koristiti robotsku ruku za postavljanje uzoraka u zaštitnu kapsulu na maloj raketi koja će poletjeti u orbitu Marsa, gdje će druga letjelica uhvatiti spremnik s uzorkom i sigurno ga dovesti na Zemlju.

Misija bi trebala biti lansirana prema Marsu 2027. godine, a uzorci bi na Zemlju mogli stići 2033. godine.

Centralna.ba