Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Poznati leaker tvrdi – One UI 5.0 donosi veliku promjenu koja će se većini svidjeti

Samsung je početkom ove godine, zajedno sa Galaxy S22 serijom, predstavio i najnoviju verziju svog korisničkog interfejsa – One UI 4.1. Već je znatan broj Galaxy telefona dobio ovu verziju One UI 4.1. Sada saznajemo da je kompanija počela s razvojem novog One UI 5.0, koji će biti baziran na Androidu 13.

Prošlog mjeseca Google je objavio Android 13 Beta program koji je već dostupan na nekim Pixel telefonima. Nakon toga je Oppo otkrio da je započeo razvoj svog ColorOS-a 13 zasnovanog na Androidu 13, dok danas otkrivamo da se i Samsung pridružio ovoj grupi.

Poznati leaker Ice Universe, koji je posebno poznat po informacijama u vezi Samsunga, naveo je da je južnokorejska kompanija počela s razvojem One UI 5.0 zasnovanog na Androidu 13. On je također podijelio fotografiju jednog telefona na kojoj se vidi da on pokreće One UI 5.0.

Pored toga, pomenuti leaker je naveo da Samsung ni ove godine neće predstaviti međuverziju One UI-a – One UI 4.5. To nije iznenađenje, s obzirom na to da kompanija prošle godine nije predstavila One UI 3.5, već samo One UI 3.1.1. U tom smislu, možemo očekivati One UI 4.1.1. u drugoj polovini ove godine, vjerovatno sa novim generacijama sklopivih telefona iz Samsunga.

Što se tiče detalja o onome šta će novo donijet One UI 5.0, Ice Universe nije otkrio mnogo, ali spomenuo je jednu veoma bitnu stvar – animacije. Naime, on navodi da će Samsung napraviti velike promjene u animacijama na One UI 5.0.

Čini se da animacije na Samsungovom One UI nisu pretjerano popularne među fanovima, ali to bi se moglo popraviti zajedno sa One UI 5.0.

Sammobile je također prije nekoliko dana naveo da će Samsung na One UI 5.0 raditi na tome da značajno poboljša brzinu korisničkog interfejsa, te da će optimizirati animacije tako da budu uglađenije i brže.

Bajtbox