Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Prijete li Rusi Amerikancima u svemiru? Ruski državni medij objavio bizaran video ISS-a

Dok se cijeli svijet okreće protiv Rusije zbog napada na Ukrajinu, u NASA-i pokušavaju održati status quo i zadržati koliko-toliko korektne odnose s ruskom svemirskom agencijom Roskosmos.

Naime, na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS) trenutno borave i američki i ruski astronauti, a upravo su te dvije zemlje najveći ulagači u taj svemirski projekt.

No, na Telegramu je ruski državni medij RIA Novosti objavio, u najmanju ruku, bizaran video koji prikazuje ruske astronaute kako se pozdravljaju sa svojim američkim kolegom, odlaze u ruski dio ISS-a i potom se – odvajaju.

 

 

Rogozin očito prijeti programu ISS-a, prokomentirali su na Twitteru iz NASA Watcha, bloga koji prati svemirska istraživanja i NASA-u, a koji je prenio video.

Podsjetimo, ISS bi u svemiru trebao ostati do 2030. godine, kad bi mu “istekao rok korištenja” i nakon čega bi se trebao sigurno srušiti negdje u ocean. Međutim, otkako su počele ruske ratne operacije u Ukrajini i međunarodna izolacija Rusije, iz Roskosmosa dolaze prijeteće poruke.

Prvo su postavili pitanje tko će upravljati ISS-om i spriječiti ga da nekontrolirano ne padne na Zemlju, potom prekinuli suradnju sa NASA-om oko isporuke raketnih motora, a sad su objavili i ovaj video.

Tijekom cijelog tog vremena iz NASA-e su pokušali održati suradnju stabilnom, i ne vezati ju uz političke poteze ruskog ili američkog vrha.

Pitanje je koliko bi se takav status quo mogao nastaviti, ako ruska strana nastavi s ovakvim provokacijama. U krajnjem slučaju, svijetu ne treba još jedna krizna situacija – poput Međunarodne svemirske postaje koja se dijeli na ruski i međunarodni dio.

Centralna.ba