Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Problemima nikad kraja – Huawei navodno odgađa predstavljanje Mate 50 serije

Huawei je do prošle godine redovno predstavljao dvije serije visoke klase – P i Mate. Međutim, prošle godine, iz svima poznatih razloga, kompanija je predstavila samo P seriju – Huawei P50, dok su naveli da će Mate 50 serija biti predstavljena ove godine. Huawei je na MWC 2022, krajem drugog mjeseca ove godine, potvrdio da radi na razvoju Huawei Mate 50 serije, te da će ona definitivno ugledati svjetlo dana, ali tada nije otkriveno kada bi se to moglo desiti. Nagađanja su bila da će to biti u sedmom mjesecu ove godine, ali čini se je Huawei odgodio predstavljanje ove serije.

Kako prenosi jedan leaker na popularnoj kineskoj društvenoj mreži Weibo, Huawei je zbog trenutnog opskrbnog lanca i zaliha komponenti primoran sačekati sa predstavljanjem Huawei Mate 50 serije, tako da bi ona mogla biti pomjerana za osmi mjesec ove godine, iako je navodno kompanija imala u planu predstavljanje mjesec ranije.

Čini se da Huaweijevim problemima nikad kraja i očigledno je da se kineska kompanija grčevito bori za svoje mjesto na tržištu pametnih telefona.

Huawei Mate 50 render
Huawei Mate 50 render

Kada je riječ o samoj Huawei Mate 50 seriji, malo je izvještaja o njoj. No, prije nekog vremena pojavili su se renderi Huawei Mate 50 telefona koji su nam otkrili jedan veoma zanimljiv detalj. Naime, na renderima primjećujemo da telefon na prednjoj strani ima klasični notch, sličan onome koji se nalazi na iPhoneima. Naravno, radi se o renderima koji nisu službeni i ove informacije treba uzeti s određenom dozom rezerve.

Huawei Mate 50 modeli trebali bi biti pogonjeni Qualcommovim Snapdragon 8 Gen 1 čipom, ali u 4G izdanju zato što Huawei nema pravo koristiti 5G američku tehnologiju. Bit će to dakle prvi pametni telefoni na svijetu koji će biti isporučeni sa Snapdragonom 8 Gen 1 u 4G izdanju. Postoji opcija da Huawei omogući 5G podršku za ove telefone pomoću 5G maske, koju je predstavio nedavno za Huawei P50 Pro.

Bajtbox