Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Qualcomm predstavio svoj najbolji mid-range čip! – Značajno poboljšanje u odnosu na prethodnika

Američka kompanija Qualcomm predstavila je danas novi čip srednje klase iz svoje ponude. Radi se o Snapdragonu 7+ Gen 2. Ono što je zanimljivo je da prije ovog čipa nisu predstavljeni Snapdragon 7+ Gen 1, ali ni obični Snapdragon 7 Gen 2. Kako god, tu je sada Snapdragon 7+ Gen 2, za kojega se nadamo da će stići na veći broj uređaja nego što je to bio slučaj s njegovim prethodnikom.

Ovaj čip na papiru obećava značajna poboljšanja performansi i energetske efikasnosti u odnosu na prethodnika. Tako ovaj čip sadrži glavnu Kryo CPU jezgru koja radi na taktu od 2,91 Gh, a čitav CPU paket 1+3+4 pruža preko 50% bolje performanse u odnosu na Snapdragon 7 Gen 1.

S druge strane, neimenovani Adreno GPU može se pohvaliti dvostrukim povećanjem performansi. Povećanje efikasnosti je nešto skromnije i to oko 13%.

Kao što je to obično slučaj sa Qualcommovim predstavljanjima čipova, nema detaljnijih specifikacija CPU-a i GPU-a.

Sa AI strane, Qualcommov AI Engine nudi dvostruko bolje performanse. Za povezivanje, Snapdragon 7+ Gen 2 koristi Snapdragon X68 5G modem sa brzinom od 4,4 Gbps za preuzimanja. Telefoni s ovim čipom moći će koristiti 4G/5G Dual-Sim Dual Active (DSDA) funkciju.

ISP je također napredovao i radi se o 18-bitnom Triple ISP-u za poboljšane fotografije pri slabom osvjetljenju. Podržani su senzori kamere od 200 MP, kao i HDR snimanje video zapisa sa trostrukom ekspozicijom sa dvije kamere istovremeno.

Ono što je lijepa vijest jeste da će telefoni s ovim čipom stići već do kraja ovog mjeseca.

IZVOR/SOURCE

Bajtbox