Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Recite zbogom Airplane načinu rada – Počinje nova era

Kao što znate, korištenje mobitela tokom leta veoma je ograničeno. Međutim, počinje nova era korištenja mobitela u zračnom prometu.

Putnici i posada leta tokom putovanja avionom morali su svoje uređaje stavljati u Airplane Mode ili ih potpuno isključiti. To je uzrokovalo probleme na višesatnim letovima i prisililo putnike da plaćaju visoke cijene za korištenje Wi-Fi mreže. Ipak, ta pravila se konačno mijenjanju. Avionski putnici u Evropskoj uniji (EU) uskoro će moći u potpunosti koristiti svoje telefona u avionu.

Evropska komisija je još 2008. godine odredila neke frekvencijske pojaseve za avione i dopustila pristup internetu tokom leta. Nažalost, ova je usluga spora, ali i preskupa, a jedina alternativa za putnike bila je da stave svoje uređaje na Airplane Mode, ali i to se napokon mijenja.

Evropska komisija je ovih dana objavila da je odlučila ukinuti Airplane Mode, a rok za države članice EU da 5G frekvencijske pojaseve učine dostupnim u avionima je do 30.06.2023. godine.

Ovo praktično znači da će avionski putnici u budućnosti moći koristiti sve značajke svojih telefona, kao što je pozivanje putem raznih aplikacija koje koriste Wi-Fi, emitovanje muzike i videozapisa preko aplikacija itd.

Evropska komisija navodi da će novi sistem koristiti mnogo veće brzine koje pruža 5G, a navodno će one ići i preko 100 Mbps.

Dai Whittingham, izvršni direktor britanskog Odbora za sigurnost leta, naveo je da je do sada postojala zabrinutost da bi pametni telefoni s uključenom Wi-Fi mrežom mogli ometati sisteme automatske kontrole leta, te da je preporuka do sada bila da putnici u letu koriste Airplane Mode, ali da je iskustvo pokazalo da je rizik od takvih smetnji vrlo mali.

IZVOR/SOURCE

Bajtbox