Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Rusija: Međunarodna svemirska postaja bi se mogla srušiti, evo na koje zemlje

SANKCIJE protiv Rusije mogle bi uzrokovati pad Međunarodne svemirske postaje (ISS) i dovesti do toga da struktura od 500 tona “padne u more ili na kopno”, rekao je čelnik ruske svemirske agencije Roscosmos.

Dmitrij Rogozin, glasni pobornik ruske invazije na Ukrajinu, pozvao je na ukidanje sankcija jer bi mogle poremetiti rad ruskih letjelica koje opslužuju ISS. “Kao rezultat toga, ruski segment postaje – koji pomaže ispravljanju njezine orbite – mogao bi biti pogođen, uzrokujući da struktura od 500 tona padne u more ili na kopno”, napisao je šef Roscosmosa na Telegramu.

Objavljujući kartu lokacija na kojima bi se ISS mogao srušiti, rekao je da je malo vjerojatno da će biti u Rusiji (na karti je označen pojas u kojem bi dijelovi mogli pasti, prema Rogozinu).

NASA je ranije objavila da pokušava pronaći rješenje da ISS ostane u orbiti bez pomoći Rusije.

ISS sve stariji

Roscosmos je odgovoran za održavanje ISS-a i letove do njega. Svemirska kapsula Sojuz, u kojoj će biti američki astronaut Mark Vande Hei i kozmonauti Anton Škaplerov i Pjotr Dubrov, trebala bi se vratiti na Zemlju s ISS-a 30. ožujka. Njemački astronaut Matthias Maurer ostat će na ISS-u.

Nekoliko tvrtki u Rusiji koje su važne za svemirska putovanja pogođeno je pooštrenim sankcijama. ISS je sve stariji, ali zasad nema planova kada će konačno biti povučen iz upotrebe.

Nedavno je Roscosmos objavio da obustavlja isporuke raketnih motora Sjedinjenim Državama kao odgovor na američke sankcije.

Centralna.ba


Centralna.ba