Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

SAD uskoro zadaju još jedan udarac Huaweiju?!

Kompanija Huawei već se gotovo četiri godine nalazi u gotovo totalnoj izolaciji. Američka administracija na čelu s tadašnjim predsjednikom Trumpom donijela je razna ograničenja i zabrane kineskoj kompaniji. Oni se prvenstveno odnose na 5G mrežu i američke tehnologije. Ipak, Huawei trenutno može sarađivati s američkim kompanijama s tim što ta saradnja ne može biti na polju 5G tehnologija. Međutim, hoće li se i to uskoro promijeniti i to na štetu Huaweija?

Iako je Ministarstvo trgovine Sjedinjenih Američkih Država nedavno počelo izdavati nove licence američkim kompanijama za prodaju određenih proizvoda i tehnologija Huaweiju, izgleda da licence neće dugo važiti.

Qualcommu je još 2020. godine dozvoljeno da Huaweiju prodaje 4G čipove, što je ipak, na neki način, bila dobra stvar za Huawei u čitavoj situaciji.

No, portparol Ministarstva trgovine SAD izjavio da je da američki zvaničnici “kontinuirano procjenjuju našu politiku i propise”. Čini se da neki zvaničnici iz Bidenove administracije zagovaraju potpunu zabranu prodaje američke robe Huaweiju.

Ova vijest dolazi nakon što su tenzije između Sjedinjenih Američkih Država i Kine u porastu. Kina je optužila SAD da koče njihov napredak u oblasti tehnologije.

Kao odgovor na moguću potpunu zabranu prodaje američke robe Huaweiju, portparol kineskog Ministarstva vanjskih poslova, Mao Ning, izjavio je da je Peking ozbiljno zabrinut zbog ovog izvještaja. On je dodao da je “Kina snažno protiv toga da SAD koče kineske kompanije pod izgovorom zaštite nacionalne sigurnosti”.

Ostaje nam da vidimo kako će se ova situacija odvijati u budućnosti, ali čini se da su velike šanse da se Huawei ponovo susretne s još većim zabranama.

IZVOR/SOURCE

Bajtbox