Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Sapunica se nastavlja: TikTok tuži američku državu

Nakon par dana čekanja, TikTok je podnio saveznu tužbu protiv države Montane. Pravni postupak dolazi kao odgovor na nedavno doneseni zakon Montane , koji ima za cilj zabraniti TikTok unutar državnih granica.

U tužbi, kojom se želi poništiti zakon Montane koji je trebao stupiti na snagu u siječnju 2024., tvrdi se da državna zabrana krši Prvi amandman protuzakonitim ograničavanjem temeljne slobode. Odvjetnici TikToka tvrde da pitanja nacionalne sigurnosti i vanjskih poslova spadaju pod saveznu nadležnost i da su izvan djelokruga regulacije na državnoj razini.

Prema TikToku, zabrinutost koju je Montana izrazila o mogućem pristupu podacima kineskih dužnosnika i izlaganju štetnog sadržaja je neutemeljena . Pravni tim tvrtke odbacuje zakon iz Montane kao “izvanrednu mjeru bez presedana potaknutu isključivo neutemeljenim špekulacijama”.

TikTok, koji ima 150 milijuna korisnika u Sjedinjenim Državama, pokrenuo je “Projekt Texas” kao odgovor na percipiranu zabrinutost oko privatnosti podataka i utjecaja kineske vlade. U suradnji s Oracleom, ova 1,5 milijardi dolara vrijedna inicijativa za sigurnost podataka ima za cilj pohraniti podatke Amerikanaca na poslužitelje u SAD-u i osigurati nadzor američkog tima.

“Osporavamo neustavnu zabranu TikToka u Montani kako bismo zaštitili naše poslovanje i stotine tisuća korisnika TikToka u Montani”, rekao je glasnogovornik TikToka u izjavi. “Vjerujemo da će naš pravni izazov prevladati na temelju izuzetno snažnog skupa presedana i činjenica.”

Dok je zakon iz Montane koji je potpisao guverner Greg Gianforte izazvao kritike grupa kao što su Američka unija za građanske slobode i zagovornici digitalnih prava, stručnjaci za kibernetičku sigurnost također su izrazili sumnju u njegovu izvedivost.

Zakon stavlja odgovornost na tvrtke poput Applea i Googlea nametanjem kazni do 10.000 dolara dnevno za dopuštanje TikTok preuzimanja unutar Montane . Stručnjaci tvrde da bi provođenje takve zabrane bilo izazovno i moglo bi nenamjerno utjecati na stanovnike koji žive u blizini državnih granica, stvarajući potencijalne rupe u zakonu.

IZVOR

Bajtbox