Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Sony objavio izvještaj – Koliko je do sada prodano PS5 primjeraka?

Kompanija Sony nedavno je objavila finansijski izvještaj za prethodni kvartal ove godine. Posebno su zanimljivi rezultati koji se odnose na prodaju aktuelne PlayStatio 5 igraće konzole, pa pogledajmo kakve je rezultate zabilježio Sony sa PlayStationom 5.

Prema izvještaju, japanski tehnološki gigant je u trećem kvartalu 2022. godine prodao oko 3,3, miliona primjeraka PlayStation 5 igraće konzole. Kada se ovaj broj doda na već do sada broj prodatih primjeraka PlayStationa 5 dolazi se do broja od 25 miliona ukupno prodatih primjeraka PlayStationa 5.

Međutim, ovaj broj je daleko ispod onoga kojeg je Sony očekivao. Naime, japanska kompanija je predvidjela da će do kraja fiskalne 2022. godine prodati oko 18 miliona primjeraka PlayStationa 5, ali na polovini su prodali svega 5,7 miliona.

Iako nije zabilježio značajan porast prodaje u odnosu na prošlu godinu, prihod od prodaje je zabilježio primjetan porast od 12%. To je najvećim dijelom zahvaljujući povećanju cijena PlayStationa 5, koje je nastupilo ranije ove godine. Međutim, profit kompanije je pao za nevjerovatnih 49% zbog nedavne kompanijinije akvizicije sa Bungie-om, koji je tvorac originalne Halo trilogije.

Sony je prošle godine prodao samo oko 11,5 miliona primjeraka PlayStationa 5, te će u tom smislu, najvjerovatnije ove godine doći do povećanja prodaje. Međutim, teško je da će kompanija uspjeti doseći do broja od 18 miliona, koji je čini se ipak veliki izazov. Na proljeće ove godine Sony je najavio da će pojačati proizvodnju PlayStationa 5, kako bi zadovoljio potražnju, a dobra stvar je i što problemi u lancu opskrbe sve više nestaju.

IZVOR/SOURCE

Bajtbox