Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Šta se dešava? – Elon Musk privremeno zaustavio kupovinu Twittera!

Elon Musk je naveo da je privremeno zaustavio kupovinu Twittera. O čemu je riječ i šta je razlog?

Činilo se da je posao s kupovinom Twittera za Elona Muska gotova stvar. Prije nekog vremena preneseno je da je poznati milijarder kupio ovu društvenu mrežu za 44 milijarde dolara. Ipak, Musk je sada upravo na Twitteru naveo da je trenutno kupovina Twittera “na čekanju”.

On je naveo da je kupovina privremeno zaustavljena zbog provjeravanja koliko Twitter ima lažnih profila. Kako prenosi BBC News, Twitter tvrdi da na platformi ima manje od 5% lažnih profila, ali čini se da im Musk baš i ne vjeruje, te je pokrenuo proces provjere ove tvrdnje. Zapravo, Twitter je ovu informaciju o broju lažnih profila objavio prošlog mjeseca, zajedno sa izvještajem o poslovanju u prvom kvartalu tekuće godine.

No, u samom izvještaju iz Twittera su naveli da su do ovog procenta došli na osnovu procjene, a ne na osnovu detaljnog istraživanja, tako da su naveli da njihova procjena lažnih profila možda ne predstavlja stvarni broj, te da on može biti veći od procijenjenog.

Petnaest dana nakon ovog izvještaja, Musk navodi da želi istražiti više detalja o ovom pitanju. Gledajući same uslove predugovora, odnosno ugovora između Twittera i Elona Muska, ako jedna strana odluči u trenutnoj fazi raskinuti ugovor, morat će platiti drugoj strani naknadu za raskid od milijardu dolara.

Analitičar Wedbusha Dan Ives rekao je za BBC News da je ovaj najnoviji razvoj događaj još jedan Muskov potez kojima stvara dodatnu neizvjesnost oko kupovine Twittera, te da čitava situacija već liči na cirkus.


Bajtbox