Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Stiže li na S24 seriju? – Exynos 2400 navodno donosi ogromno poboljšanje performansi

Samsung je ove godine napravio odličan potez sa Galaxy S23 serijom u pogledu čipa, ako pitate većinu Galaxy fanova. Čitava Galaxy S23 serija isporučena je sa Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy čipom na svim tržištima. No, to ne znači da je Samsung odustao od svog Exynos flagship čipa, o kojem sada saznajemo nove informacije.

Novi flagship čip iz ponude Samsunga trebao bi nositi naziv Exynos 2400. Prema informacijama koje su osvanule na Twitteru, ovaj će čip stići sa grafičkom karticom baziranoj na RDNA2 sa 6WGP, što je četiri puta više od Xclipse 920 GPU-a, koji se nalazi u Exynosu 2200.

WGP je skraćenica za „procesor radne grupe“ i dio je RDNA arhitekture koju je razvio AMD. Navodi se da će ovaj GPU donijeti znatno poboljšanje performansi u odnosu na onaj koji se nalazi na prethodniku.

No, jedna stvar je simptomatična glede svakog novog Samsungovog flagship čipa: Svake godine stižu najave o nikad boljem Exynosu, koji će biti rame uz rame sa Snapdragon flagship čipom. Međutim, u praksi se poslije ispostavi suprotno i Snapdragon flagship čip bude znatno bolji od Exynos flagship čipa.

Kako god, čini se da postojanje Exynosa 2400 više nije upitno, te je sigurno da će Samsung predstaviti ovaj čip. No, ako pitate većinu Galaxy fanova, Samsung bi napravio grešku ako bi ga implementirao u neke verzije Galaxy S24 modela, koji će stići početkom sljedeće godine.

Nedavno se pojavila informaciju da će Samsung zaista sljedeće godine isporučiti Galaxy S24 seriju sa Exynos 2400 čipom na nekim tržištima, ali nije navedeno na kojim. U svakom slučaju, slijedi nam nastavak sage oko čipa za S24 seriju.

IZVOR/SOURCE

Bajtbox