Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Studija: Na lubanjama se operiralo još u brončanom dobu

NEDAVNO objavljena studija pokazuje da su ljudi u regiji istočnog Sredozemlja već bili podvrgnuti kranijalnoj operaciji u kasnom brončanom dobu. Ostaci u arheološkom nalazištu Tel Megiddo u Izraelu pružaju dokaze da su se takozvane trepanacije, također poznate kao trefinacije, već izvodile u regiji u to vrijeme, navodi se u znanstvenom izvješću objavljenom u časopisu PLOS ONE.

Danas se slična metoda koristi s kraniotomijom za stvaranje pristupa mozgu, primjerice u slučaju tumora mozga ili povišenog intrakranijalnog tlaka. Znanstveni tim predvođen Rachel Kalisher sa Sveučilišta Brown u Sjedinjenim Državama pregledao je ostatke dvojice muškaraca iz više klase koji su živjeli oko 1500 godina prije Krista i najvjerojatnije su bili braća.

Viša klasa

Prema istraživanju, jedan od njih dvojice imao je četvrtastu rupu u čeonoj kosti lubanje, veličine oko 3 centimetra. Komad kosti je vjerojatno bio kirurški uklonjen. Analiza kostiju pokazala je da su braća dugo bila teško bolesna. Jedan je umro kao stariji tinejdžer ili u ranim 20-ima, a drugi u dobi od 21 do 46 godina. Možda su podlegli zaraznim bolestima poput tuberkuloze ili gube.

U grobu dvojice muškaraca pronađeni su ostaci visokokvalitetne hrane i keramičkih posuda, izvijestili su znanstvenici. To sugerira da su pripadali višoj klasi i da nisu bili izopćeni unatoč bolesti, rekli su. Znanstvenici su rekli da je ovo važna studija slučaja za daljnje istraživanje veza između statusa, bolesti i liječenja u društvima tijekom vremena.

Centralna.ba