Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Sveučilišni profesor živjet će pod vodom 100 dana: ‘Vjerujem da ću nakon ovoga biti nadčovjek!‘

Profesor sa Sveučilišta Južna FloridaJoseph Dituri, nada se postaviti novi svjetski rekord tako što će sto dana živjeti pod vodom. Nada se da će postati ‘nadčovjek‘.

– Ljudsko tijelo nije nikada bilo tako dugo pod vodom. Pažljivo će me pratiti. Ova studija će ispitati svaki način na koji život pod vodom utječe na moje tijelo, no moja polazišna točka je da će zbog povećanog tlaka doći do poboljšanja mog zdravlja, kaže Dituri.

Dituri, koji je u američkoj mornarici 28 godina služio kao časnik za ronjenje, smatra da je ranija studija, koja je pokazala da su se stanice izložene povećanom tlaku udvostručile u roku od pet dana, sugerirala da može produžiti život i spriječiti bolesti povezane sa starenjem.

– Dakle, očekujemo da ću nakon ovoga ispasti nadčovjek, dodaje.

55-godišnji Dituri boravit će u 100 metara kvadratnih, devet metara ispod površine vode. Dok bude tamo, nastavit će predavati studentima biomedicinsko inženjerstvo online, a medicinski tim će dokumentirati njegovo zdravlje. Prije, tijekom i nakon ovog projekta, Dituri će biti podvrgnut psihosocijalnom, psihološkom i medicinskom ispitivanju, a radit će mu i razne pretrage kao što su krvna slika, ultrazvuk i elektrokardiogrami.

Nakon što je napustio Mornaricu, studirao je na Sveučilištu Južne Floride kako bi učio o traumatskim ozljedama mozga.

– Mnogi prijatelji u vojsci su pretrpjeli traumatske ozljede mozga i htio sam naučiti kako im pomoći. Dobro sam znao da hiperbarični tlak može povećati cerebralni protok krvi i pretpostavio sam da bi se mogao koristiti za liječenje traumatskih ozljeda mozga. Pretpostavljam da bi se to moglo koristiti i za liječenje širokog spektra bolesti, objašnjava.

U sklopu ovog eksperimenta, Dituri planira testirati i kolegičin alat za umjetnu inteligenciju kako bi ispitao ljudsko tijelo na bolesti, a usput će imati i YouTube rasprave o pomlađivanju u morskom okolišu. Ako u svojoj misiji uspije, također će postaviti novi svjetski rekord za život pod vodom. U tome će uspjeti ako pod vodom bude duže od 73 dana, koliko su bila dvojica profesora iz Tennesseeja 2014. godine.

– Sve što nam je potrebno za preživljavanje nalazi se ovdje na planeti. Pretpostavljam da se i lijek za mnoge bolesti može pronaći u neotkrivenim organizmima u oceanu. Potrebno nam je više istraživanja da bismo to saznali, objašnjava Dituri.

Centralna.ba