Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

U Gazi pronađen zanimljiv predmet koji je zaintrigirao i međunarodnu javnost

Sarkofag iz rimskog doba, koji je vjerojatno pripadao istaknutoj osobi, iskopan je na mjestu 2000 godina starog rimskog groblja otkrivenog prošle godine u sjevernom Pojasu Gaze, priopćilo je u utorak ministarstvo antikviteta tog teritorija.

Dosad je otkriveno 90 pojedinačnih i masovnih grobnica na lokalitetu koji nadzire francuski tim stručnjaka i koje su prošle godine otkrili građevinski radnici na stambenom projektu koji je financirao Egipat.

Ministarstvo je u priopćenju navelo kako vjeruje da je sarkofag, napravljen od olova, pripadao važnoj osobi iz tog doba, ali je dodalo da još nije otvoren. Stavljen je u zaštitni drveni kontejner i bit će predmet daljnjeg proučavanja palestinskih i međunarodnih stručnjaka.

Glasnogovornik ministarstva Tarek Al-Af rekao je da će otvaranje sarkofaga pričekati dolazak međunarodnog stručnjaka za metal. Po njegovim riječima, glinene posude i drugi predmeti pronađeni na groblju upućuju na rimsko doba prije oko 2000 godina.

Af je rekao da se groblje u sjevernoj Gazi nalazi na mjestu stare luke iz grčkog i rimskog doba.

Gaza je bogata antikvitetima jer je bila važna trgovačka lokacija za mnoge civilizacije, još od drevnih Egipćana i Filistejaca opisanih u Bibliji, preko Rimskog Carstva i križarskih ratova.

Tamo otkrivene ruševine uključuju ostatke iz doba opsade Aleksandra Velikog, kao i mongolske invazije.

Gazom upravlja palestinska islamistička skupina Hamas, koja je vodila četiri rata s Izraelom od 2008. godine.

Vlasti obično angažiraju međunarodne skupine da pomognu u iskapanju i očuvanju arheoloških nalaza.

Centralna.ba