Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

U Samsungu se spremaju za tešku godinu

2023. godina tek je počela, ali postoje jasni znaci da će ovo biti teška godina za sve zbog globalne ekonomske situacije. Kompanije se moraju prilagođavati izazovnoj dinamici jer potražnja usporava zbog visoke globalne informacije. Na to neće biti imune ni velike svjetske kompanije, pa ni Samsung.

Samsung se priprema da prebrodi predstojeću oluju, a potpredsjednik i doizvršni direktor kompanije Samsung Electronics, Han Jong-hee, naveo je da se južnokorejski konglomerat sprema da se suoči sa teškom godinom koja je pred nama. On kaže da bi svi trebali da se pripreme za tešku godinu.

Han je u Vegasu naveo da su krize, uključujući produženu ekonomsku recesiju, geopolitičku napetost, rizike u lancu nabavke i klimatske promjene, drastično povećale neizvjesnost na tržištu.

On je rekao da će Samsungova sposobnost da prevaziđe ove krize odrediti uspjeh ili neuspjeh njihovih napora u budućnosti. Han je dodao da će Samsung raditi na poboljšanju svog udjela na tržištu pametnih telefona u Kini, a koji trenutno iznosi oko 2%. Kompanija ima za cilj predstaviti više proizvoda i usluga prilagođenih kineskim potrošačima kako bi poboljšala zastupljenost na jednom od najunosnijih svjetskih tržišta.

Inače, Samsung je objavio finansijski izvještaj za četvrti kvartal 2022. godine koji ne izgleda dobro. Tako je Samsung objavio konsolidovanu procjenu operativnog profita od 3,8 milijardi dolara za četvrti kvartal. Ta cifra predstavljanja pad od čak 69% u odnosu na isti period 2021. godine. Ako se ovaj procijenjeni profit u četvrtom kvartalu prošle godine ispostavi tačnim, a velike su šanse, on će biti najniži Samsungov kvartal još od trećeg kvartala 2014. godine.

Analitičari predviđaju opadanje profita i u narednom periodu, dakle u prvom kvartalu 2023. godine.

IZVOR/SOURCE

Bajtbox