Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Veoma korisno – Google Play sada nudi nevjerovatno dobru funkciju

Većina nas nerijetko instalira neku aplikaciju sa Google Play trgovine, koja se kasnije ispostavi kao beskorisna, ali i neadekvatna za naš pametni telefon. Međutim, Google je ovih dana uveo jako zanimljivu opciju koja će nam pomoći prije instaliranja aplikacija.

Američka kompanija uvela je korisnu funkciju koja će u osnovi dati do znanja korisnicima da li će određena aplikacija raditi ispravno na njihovom telefonu ili ne. Zapravo, ta upozorenja stizat će na osnovu povratnih informacija korisnika koji koriste sličaj uređaj.

Ovo će u mnogome pomoći svim korisnicima koji ne znaju hoće li određena aplikacija funkcionisati onako kako bi trebala na njihovom pametnom telefonu. Osim toga, ona će uštediti vrijeme na instalaciju i korištenje neadekvatnih alikacija.

Svi znamo da se problemi vezani za aplikacije kreću od rezolucije ekrana, hardvera, verzije Androida itd.

Ova je funkcija dio Google-ovog plana Big G, koji je predstavljen prošle godine. Tako je Google Play navodno postavljen da mjeri performanse aplikacije do nivoa od 8% po određenoj konfiguraciji. Jednostavnije rečeno: ako se aplikacija počne loše ponašati za 8% ili više korisnika sa sličnom konfiguracijom uređaja, upozorenje će se pojaviti onim korisnicima koji žele instalirati istu aplikaciju sa pametnim telefonom istog ili sličnog hardvera.

Ova funkcija ima i drugu stranu, a to je, na neki način, zdrav oblik javnog sramoćenja, jer i programeri aplikacija imaju pristup gore navedenim podacima. S obzirom na to, oni se mogu na osnovu tih podataka bazirati na popravljanje aplikacija.

Ovo je zaista jako korisna stvar i lijepo je vidjeti da je Google prepoznao značaj ovakve situacije prilikom instalacije aplikacija.

IZVOR/SOURCE

Bajtbox