Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

VIDEO: Dron s robotom čisti solarne ploče

Čišćenje sunčevih fotonaponskih ploča od velike je važnosti za njihovu učinkovitost, a Helios dron je dobar u tom poslu.

Kako biste osigurali da vaša kućna ili komercijalna sunčeva elektrana ostane učinkovita nakon izlaganja svim vremenskim neprilikama, prašini, lišću i raznim česticama smeća morat ćete redovno čistiti solarne ploče. To je prilično delikatan i opasan posao jer se ploče najčešće nalaze na krovovima i teško dostupnim mjestima pa njihovo čišćenje može predstavljati pravu avanturu.

Belgijska startup tvrtka ART Robotics vjeruje da ima najbolje rješenje za to u vidu Helios drona koji na sebi nosi Helios robota čistača fotonaponskih ploča.

Helios dron ispod sebe prevozi robota čistača i sustavom senzora i umjetne inteligencije sam traži solarne ploče kad ga pokrenete. Ako ih ne pronađe na manjim visinama podiže se iznad krovova i skenira njihove površine dok ne uoči i prepozna sunčevu ploču. Nakon toga se spušta na krov i ispušta malog robota opremljenog priborom za čišćenje koji autonomno započinje akciju u stilu robotskih usisivača, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Kada helikopter ispusti robota sletjet će s krova na tlo i potom se vratiti po njega kada mu robot pošalje signal da je završio posao. Robot za čišćenje posjeduje rotirajuću četku i usisivač. Čitav proces čišćenja dron i robot će obavljati potpuno autonomno, no ako neko nešto neće funkcionirati kako treba, upravljanje može preuzeti operater koji će ujedno kamerom na dronu prekontrolirati je li čišćenje obavljeno na zadovoljavajući način.

3d3daf8bedbee4904f5c02573e36c996_original

ART Robotics ističe da je već napravio funkcionalne prototipe drona i robota čistača, no mora još raditi na njima kako bi mogao krenuti u komercijalizaciju i serijsku proizvodnju, pa ga je odlučio dovršiti uz pomoć crowdfundinga na Kickstarteru.

Ukoliko kampanja bude uspješna, tvrtka neće prodavati drona s robotom, već namjerava ponuditi uslugu čišćenja po cijeni od 120 eura za 20 fotonaponskih ploča. Usluga će u početku biti ograničena na Belgiju, no kasnije je namjeravaju proširiti širom Europe.

Centralna.ba