Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

VIDEO: Započinje letenje VX4 eVTOL letjelice s pilotom

Glavni testni pilot Justin Paines priprema se za prvi testni let punog funkcionalnog prototipa Vertical Aerospacea VX-4.

Britanska tvrtka Vertical Aerospace spremna je za letne testove prototipa zračnog taksija VX4 eVTOL u punoj veličini, demonstrirajući svoju vjeru u dizajn stavljanjem pilota u letjelicu.

VX4 je dizajn s pet sjedala, odnosno s pilotom sprijeda i četiri putnika iza. Pokreće ga ukupno osam velikih propelera – dva rotora s pet krakova duž prednjeg ruba svakog od njegovih velikih krila i dva rotora s četiri kraka koji se sklapaju duž stražnjeg dijela svakog krila.

Vertical Aerospace 3

Za okomito uzlijetanje i slijetanje, svi su usmjereni prema gore, ali prednji niz rotora dizajniran je za naginjanje prema naprijed i pružanje vodoravnog potiska za učinkovit krstareći let poput aviona, dok će se stražnji rotori zaustaviti sve dok ponovno neće biti potrebni za vertikalno slijetanje.

Letjelica omogućuje maksimalnu brzinu od 325 km/h i pristojan domet oko 161 km. Čini se da je tržište pozitivno reagiralo pa VA tvrdi da je već primio 1.400 predbilježbi od niza zračnih prijevoznika, turističkih agencija i drugih operatera.

Vertical Aerospace 5

Za prvi let VX4, VA je u kokpit stavio svog glavnog probnog pilota Justina Painesa, a VX4 je zbog sigurnosnih razloga bio privezan za tlo. Vjerojatno je to razlog zašto je VA smatrala da je najbolje ne dati nikakve fotografije ili video prvog leta na „povodcu“.

Umjesto live videa leta, VA je objavio “behind the scenes” filmić u kojem se demonstriraju dizajn i očekivane značajke letećeg taksija koji bi u civilnu službu trebao stići 2025. godine, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Centralna.ba