Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Wikipedia ima novi izgled: Očekujete li drastične promjene, mogli biste se razočarati…

Očekujete li dramatične promjene, mogli biste se razočarati jer su toliko suptilne da bi vam mogle promaknuti. Ipak, u Wikimediji tvrde kako su bile nužne ne bi li Wikipedia bila spremna za iduću generaciju korisnika interneta, uključujući one koji tek pristižu na web i nisu dobro upoznati s njim.

Njegov je razvoj trajao tri godine. U redizajnu je sudjelovalo više od 30 skupina dobrovoljaca diljem svijeta, uključujući i korisnike u državama poput Argentine, Gane, Indije i Indonezije.

Cilj je bio da Wikipedia postane u većoj mjeri moderna web platforma i ukloniti viškove, ali i olakšati unos sadržaja. Također, smjeralo se što više uskladiti desktop i mobilno izdanje.

Nova kućica za tražilicu od sad će koristiti i slike i opise za automatsko predlaganje upita. Ova mala promjena, tvrde u Wikimediji, dovela je do povećanja pretraživanja od 30 posto prilikom testiranja, piše Tech Crunch.

Alat za promjenu jezika sad je smješten u gornjem desnom kutu. Uz to, više nećemo morati skrolati nazad na vrh kako bismo došli do elemenata kao što su tražilica, naziv stranice i kategorije, tablica sa sadržajem te tome slično.

Wikipedia trenuntno nudi više od 58 milijuna članaka na 318 jezika i bilježi blizu 16 milijardi pregleda mjesečno.

Centralna.ba