Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Windows 11 ima neobičan bug, Microsoft priznao grešku

Microsoft je potvrdio da je i Windows 11 pogođen starom greškom koja se odnosi na Serial Advanced Technology Attachment (SATA) diskove.

Greška je povezana s firmverom u kojem se interni SATA pogon, bilo da je riječ o sporijem, mehaničkom tvrdom disku (HDD) ili bržem NAND flash baziranom Solid-state pogonu (SSD), pogrešno čita kao prijenosni ili uklonjivi medij na programskoj traci Windowsa.

Ovaj problem je zapravo stvarno star (po tehnološkim standardima) jer Microsoft kaže da utječe na sve novije od Windows Viste, tj. Windows 7, Windows 8, Windows 8.1, Windows 10 i konačno Windows 11.

Smatra li se uređaj uklonjivim ili ne, određuje BIOS vašeg sustava i način na koji označava različite SATA priključke na matičnoj ploči. Upravljački program izravno pregledava SATA priključke i smatra neke uređaje spojene na te priključke “vanjskim” prijenosnim uređajima, a to može dovesti do oštećenja ili gubitka podataka.

Dobra vijest je da Microsoft daje pojedinosti o popravku u dokumentu podrške. Kao što Microsoft savjetuje, prvo što trebate učiniti je provjeriti postoji li ažuriranje BIOS-a za vašu matičnu ploču. Ako nemate najnoviju verziju, ažurirajte je i držite fige da ovo riješi problem.

Ako pak ni ovo ne riješi problem, slijedite ove upute.

Prvo otvorite naredbeni redak (odnosno CMD) zatim upišite sljedeću naredbu.

reg.exe add “HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\storahci\Parameters\Device” /f /v TreatAsInternalPort /t REG_MULTI_SZ /d x

Umjesto slova x u naredbi upišite bus number vašeg diska

IZVOR

Bajtbox