Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Xiaomi najveći gubitnik, a Realme najveći pobjednik u Q1 – Isporuke telefona u Europi na najnižim razinama u zadnjih 9 godina…

Sudeći prema podacima koje je objavio Counterpoint Research, u Europi je u prvom kvartalu ove godine isporučeno “samo” 49 milijuna pametnih telefona. To je najlošiji prvi kvartal još od 2013. godine. Razloga za to je nekoliko. Osim standardnih faktora kao što su nestašica dijelova i COVID-19 situacija, tu je još i Ruska agresija na Ukrajinu koja, ne samo da je utjecala na prodaju uređaja u tim zemljama, nego i na kupovnu moć ljudi u drugim zemljama (zbog rastućih cijena goriva i osnovnih životnih namirnica). Inače, Rusija je do sada činila 6% Samsungove i Appleove ukupne prodaje u Europi.

Kao što možete vidjeti u ovoj tablici ispod praktički svi proizvođači u TOP 5 su isporučili osjetno manje telefona nego prošle godine. Od “gubitnika” najbolje je prošao Apple koji je isporučio 6% manje telefona nego prošle godine, ali im se udjel povećao s 24% na 25% – jer je ostalima išlo lošije. Samsung je i dalje prvi s 35% udjela. Najveći gubitnik je bez sumnje Xiaomi. Nakon što su prošle godine nakratko postali svjetski broj jedan mnogi su očekivali da će eventualno prestići Samsung, no slava je izgleda bila kratkoročna. Tako je Xiaomi u Q1 u Europi isporučio čak 36% telefona manje nego u Q1 2021. Prema nekim podacima, najveći krivac za to je nestašica dijelova koja je njih pogodila jače nego npr. Samsung. Situacija se navodno već popravlja.

Realme je pak zato bio jedini iz TOP 5 ekipe koji je ostvario rast, sa 67% više isporuka nego prošle godine. S tim su povećali svoj udjel na Europskom tržištu s 2% na 4%. Doduše, s obzirom da su počeli s male brojke, nije teško vidjeti zašto je njima bilo najlakše ostvariti rast.

Sve u svemu moglo bi se reći da su podaci očekivani i bez velikih iznenađanja. Nas pak ne bi začudilo da se u Europskih TOP 5 do kraja godine pojavi Vivo, i da prestigne Realme. Od prošle godine počeli su sa brzim širenjem po Europi i malo je reći da su cijelu stvar shvatili ozbiljno. Imaju najozbiljniji pristup svim tržištima (ovih dana pojavljuju se i u našem dijelu Europe), PR predstavnike po svim zemljama, sponzori su mnogih velikih događaja itd.

Kakva su vaša očekivanja za kraj ove godine? Smatrate li da će Xiaomi prestići Apple u Europi? I kako vidite dolazak kompanije kao Vivo na Europsko tržište? Javite se u komentarima.

Bajtbox