Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Xiaomi objavio finansijski izvještaj za Q1 2023 – Otkrili i koliko su telefona prodali

Za par dana iza nas će biti drugi kvartal 2023. godine, samim time i prva polovina godine. Xiaomi je sumirao svoje rezultate u prvom kvartalu ove godine, pa pogledajmo kako je poslovala kineska kompanija.

Prije svega, brojke izgledaju obećavajuće za ovu kinesku kompaniju.

Xiaomi je objavio da je imao 594,8 miliona aktivnih korisnika mjesečno u prvom kvartalu 2023. godine, a u trenutku objave izvještaja broj je iznosio 600 miliona.

Odjel pametnih telefona ostvario je prihod od 35 milijardi CNY, što je oko 5 milijardi američkih dolara. Xiaomi je u ovom periodu isporučio 30,4 miliona uređaja. ASP je iznosio 1.152 CNY, što je oko 165 dolara. Riječ je povećanju od 2,7% u odnosu na prethodni kvartal.

Xiaomi je prvom kvartalu bio na trećem mjestu po broju prodatih telefona u svijetu, iza Apple-a i Samsunga, koji su isporučili gotovo dvostruko više telefona.

Na domaćem, kineskom tržištu, Xiaomi je bio četvrti, iza Apple-a, Oppo-a, i Vivo-a, ali je prodaja telefona porasla za 22,2% u odnosu na prethodni kvartal.

Ukupni prihod bio je 59,5 milijardi CNY, što je oko 8,43 milijarde dolara, a prilagođena neta dobit iznosila je 3,2 milijarde CNY, što je oko 450 miliona dolara.

Xiaomi je također kompanija koja ulaže u AIoT, a broj povezanih uređaja porastao je na 618 miliona, a 12,3 miliona korisnika ima 5 ili više takvih uređaja.

Prihod od prodaje pametnih kućnih aparata, kao što su frižideri, klima uređaji i mašine za pranje veša, porastao je za 60% u odnosu na isti period prošle godine. Isporučeno je 2,8 miliona televizora, čime se kompanija smjestila u Top 5.

IZVOR/SOURCE

Bajtbox