Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Xiaomi predstavio konceptni telefon sa izmjenjivim Leica M objektivima

Kompanija Xiaomi danas je predstavila novi zanimljiv konceptni pametni telefon. Radi se o Xiaomi 12S Ultra Concept Edition, koji donosi jedinstven sistem kamera na zadnjoj strani. Pa pogledajmo o čemu se radi.

Kineski tehnološki gigant podijelio je teaser video i fotografiju na svom službenom Weibo profilu. Oni jasno otkrivaju šta je fokus ovog telefona, a to su fotografske mogućnosti.

Ovaj telefon ima novi 1-inčni glavni senzor kamere od 50,3 MP, koji je smješten u sredini kružnog izreza na poleđini telefona. Međutim, ono što je najzanimljivije jeste da je on dizajniran tako da može funkcionisati za izmijenjivim Leica M objektivima.

Okruglim komadom izdržljivog safirnog stakla zaštićen je dodatni 1-inčni Sony IMX989 senzor, umjesto što je izrezan otvor za njega. Staklo dodatno služi i zaštiti od prašine.

Modul kamere posjeduje i ultraširoki senzor koji je sada pomjeren u stranu i nalazi se na mjestu gdje se nalazila telefoto kamera, ali ovaj senzor nema zoom objektiva. Međutim, mogućnost povećavanja mogla bi biti iskorištena od strane eksternog sočiva.

Kada je riječ o samoj zamjeni objektiva, on se mijenja tako što se zaštitni prsten oko modula odvrne, a potom se pomoću adaptera postavi bilo koji Leica M objektiv.

Kompanija tvrdi da će novi objektiv pomoći uređaju da ponudi iskustvo fotografisanja s pametnim telefonom na vrhunskom nivou kao i profesionalni alat za fotografisanje.

Za sada, ovo su svi detalji koje je kompanija podijelila na internetu. Očekivati je da u narednim danima i sedmicama saznamo još više informacija o Xiaomi 12S Ultra Concept telefonu, koji vjerovatno nikada neće stići u masovnu proizvodnju i prodaju.

IZVOR/SOURCE

Bajtbox