Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Zapanjujuće otkriće i srcu Europe: Pronašli su masivan krater, a šokirat će vas što se nalazilo u njemu

Kružno udubljenje koje se nalazi ispod vinograda u francuskoj vinariji zapravo je stari udarni krater, otkriva novo istraživanje. Krater se nalazi u prikladno nazvanoj vinariji Domaine du Météore blizu Cabrerollesa u južnoj Francuskoj. Udubina je prvi put identificirana kao meteorski krater 1950. godine, ali studija iz 1964. usprotivila se identifikaciji jer krater nije imao uzdignut rub, a znanstvenici koji su autori studije nisu mogli pronaći dokaze o vrstama anomalija magnetskog polja koje su često pronađena na mjestima udara. Sada, novo ispitivanje mjesta otkriva da doista postoji magnetska anomalija unutar kratera. Štoviše, fragmenti stijena unutar i oko udubljenja pokazuju znakove da su bili podvrgnuti snažnom udaru: postoje džepovi otopljene i ponovno očvrsnute stijene, kao i mikrodijamanti koji se formiraju pod velikim pritiskom, piše Live Science.

Krater Domaine du Météore relativno je malen za udarni krater, promjera samo 200 metara. Krater je dubok oko 30 metara, sa stranama prekrivenim žbunastim drvećem i podom obrubljenim lozom Syrah. Frank Brenker, geolog sa Sveučilišta Goethe u Frankfurtu u Njemačkoj, i njegovi kolege proveli su prvo sveobuhvatno istraživanje kratera tijekom dva odvojena posjeta, prvo su uzeli uzorke stijena za mikroanalizu, a zatim su se vratili da analiziraju magnetsko polje kratera i druge svojstva. Istraživači su pronašli nekoliko znakova udara, uključujući tamno obojene vene koje su mogle biti uzrokovane udarom, kao i stijenu poznatu kao udarna breča, koja je deformirana i pokazuje znakove rastaljenja i ponovnog skrućivanja u neku vrstu cementa.

Što su pronašli unutra

Istraživači su također pregledali tlo u potrazi za sićušnim udarnim kuglicama i pronašli nekoliko sićušnih čvorića bogatih niklom i željezom koji su slični onima pronađenim u drugim udarnim kraterima. “Takve mikrosfere nastaju ili abrazijom meteorita u atmosferi ili samo pri udaru, kada se veliki dio željeznog meteorita otopi i zatim reagira s kisikom u zraku”, rekao je Brenker. Ove sfere sadržavale su mikroskopske mrlje dijamanta, koje se stvaraju samo pod visokim pritiskom.

Konačno, istraživači su proveli magnetsko istraživanje kratera i otkrili da se magnetsko polje smanjuje bliže središtu kratera. Ovo je također tipično za udarne kratere, jer udar može uništiti magnetsko kamenje ili poremetiti njihov magnetizam prestrojavanjem atoma odgovornih za stvaranje magnetskog polja, kažu istraživači. Istraživači su također proveli geoelektričnu analizu kratera, jer deformacija stijena tijekom udara može utjecati na način na koji to kamenje provodi elektricitet. Ti se podaci još uvijek analiziraju. Novo istraživanje nije dalo procjenu starosti kratera. Međutim, web stranica vinarije procjenjuje da se udar kratera dogodio prije otprilike 10 000 godina. Udarni krateri su rijetki na Zemlji jer su obično izbrisani erozijom i stalnim pomicanjem tektonskih ploča. Baza podataka o utjecaju na Zemlju navodi samo 190 potvrđenih kratera diljem svijeta. Mali krateri poput onog u vinariji Domaine du Météore će vjerojatno biti izbrisani.

Centralna.ba