Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Znanstvenici pronašli način kako pronaći izvanzemaljce i zaista je fascinantan

Znanstvenici su predložili još jednu upotrebu za najveći opservatorij gravitacijskih valova na svijetu: skeniranje valova u prostor-vremenu koji su ostali nakon navodnih golemih vanzemaljskih svemirskih brodova. Gravitacijski valovi se šire kada se objekti s masom kreću kroz prostor. Veći objekti – poput planeta, neutronskih zvijezda ili crnih rupa – proizvode izraženije gravitacijske valove. Ovi prostorno-vremenski valovi prvi su put izravno otkriveni 2015. godine, ali od tada znanstvenici postaju sve bolji u uočavanju valova dok zapljuskuju naše kozmičke obale.

Sada, novi izračuni objavljeni 5. prosinca u bazi podataka arXiva sugeriraju da američki laserski interferometarski gravitacijsko-valni opservatorij (LIGO) može tražiti dalje od konvencionalnih izvora za ove prostorno-vremenske valove. Kolosalne izvanzemaljske letjelice koje putuju velikim brzinama ili koje guraju warp pogoni također bi proizvele izdajničke vibracije, rekli su autori.

Kako funkcionira

LIGO detektor uočava gravitacijske valove iz sićušnih distorzija koje prave u prostor-vremenu dok prolaze kroz njega. Sastavljen od dva detektora u obliku slova L koji se presijecaju, svaki s dva kraka duga 4 kilometra i dvije identične laserske zrake unutra. Eksperiment je osmišljen tako da ako gravitacijski val prođe kroz Zemlju, lasersko svjetlo u jednom kraku dio detektora će se komprimirati dok se drugi širi, stvarajući malu promjenu u relativnim duljinama putanja zraka koje stižu do detektora. Međutim, iskrivljenja prostor-vremena koja čine čak i najveći gravitacijski valovi su minijaturna, često veličine nekoliko tisućinki protona ili neutrona, što znači da je LIGO nevjerojatno osjetljiv i zahtijeva strogo održavanje i kalibraciju.

Kako bi vidjeli dokle se ta osjetljivost može proširiti, znanstvenici su napravili izračune najmanjeg objekta koji bi generirao jasno uočljive gravitacijske valove na Zemlji. Ispostavilo se da bi i dalje bio prilično velik: da bi ga LIGO mogao detektirati, vanzemaljski matični brod trebao bi težiti približno jednako kao Jupiter, putovati jednom desetinom brzine svjetlosti i biti unutar 326 000 svjetlosnih godina od Zemlje.

Jesu li svemirski brodovi ove veličine i brzine uopće mogući? Istraživači ne znaju, ali se nadaju da će smanjiti veličinu broda na razumnije razmjere kako se postavljaju sve osjetljiviji detektori gravitacijskih valova (GW), kao što je svemirska antena Europske svemirske agencije 2037. Laser Interferometer. Fizičari su također primijetili da bi napredni izvanzemaljski warp pogoni stvorili uzorke gravitacijskih valova koji bi se razlikovali od prirodnih izvora i da bi, ako se otkriju, ti izvanzemaljski valovi mogli čak dati ljudima naznake o tome kako obrnuti inženjering tehnologije. “To je zato što oblik GW signala u potpunosti ovisi o putanji objekta”, napisali su u radu. “Stoga, kako se detektira rafalni signal, može se pokušati zaključiti kvalitete prisutnog transportnog mehanizma na temelju oblika GW signala.”

Centralna.ba