Connect with us

Upište pojam za pretragu

Zdravlje

Šta nakon preloma kosti?

Lom ili kako neko kaže prijelom kosti nastaje usljed uticaja vanjske sile na strukturu naše kosti i okolnog tkiva koje tijelo ne uspije da kompenzira i spasi nas problema. Vrijedi istaknuti da ista sila ne može da djeluje podjednako, jer sve ovisi o pripremljenosti tijela za vanjske sile i udare.

Kad ste već imali nesreću i doživjeli lom, možete očekivati nastajanje oteime zbog smanjene pokretljibostk, kojom se inače potiče krvotok i limfotok. Kako bi imali dobru funkciju tijela neophodno je da imamo dobru cirkulaciju, jer ona daje hranjive tvari koje su neophodne za dobru funkciju.

Prvi savjet kod loma je mirovanje, a kasnije razgibavanje. Za zarastanje je nužan nastavak interakcije osteoklasta i osteoblasta pa mirovanje nije potpuna odsutnost pokreta, već sila koja bi mogla promijeniti poziciju ulomaka kosti. Znači redovita aktivnost mišića i adekvatno oslanjanje i pomicanje uz utjecaj gravitacije ili opterećenje suprotne strane tijela pogodovat će dobrom i brzom zarastanju.

Liječenje prijeloma kostiju

Najčešći način liječenja prijeloma kostiju je resetiranje kosti, što ponekad zahtijeva operaciju. Neuspjeh ponovnog postavljanja slomljene kosti može značiti da kost može nepravilno zarasti. Također ste izloženi povećanom riziku od infekcije i drugih komplikacija kao što su krvni ugrušci i oštećenje okolnog tkiva.

Nakon što se kost vrati na mjesto, vjerojatno ćete morati nositi gips ili udlagu 6-8 tjedana. Obično radimo rendgenske snimke tijekom procesa cijeljenja kako bismo bili sigurni da kost pravilno zarasta. 

Oporavak od prijeloma

Možda će vam biti teže obavljati neke svoje dnevne rutine, ovisno o tome koju ste kost(e) slomili. Koraci koje možete poduzeti da vam pomognu tijekom oporavka uključuju:

Preuredite svoj dom

Vaš dom najvjerojatnije nije dizajniran za nekoga s ograničenom pokretljivošću. Trebat će vam netko tko će vam pomoći preurediti ili očistiti svoj prostor. Provjerite postoji li slobodan put kroz sve prostorije koji će vam omogućiti manevriranje ako ste na štakama.

Neka netko drugi pripremi obroke

Ako inače morate pripremati obroke za sebe ili druge, vjerojatno će vam trebati pomoć nakon prijeloma kosti. Ako je moguće, zamolite druge članove svog kućanstva da vam pomognu. Ako živite sami, prihvatite njihove ponude za pomoć ili ih zamolite da vam donesu obrok. Planirajte i za sebe pripremati male obroke koje je lako napraviti.

Vježbajte

Htjet ćete dobiti dopuštenje našeg tima prije početka vježbanja, ali u većini slučajeva vježbanje pomaže vašem procesu ozdravljenja. Vježbanje poboljšava protok krvi do mjesta prijeloma, obnavlja mišiće oko njega i može ubrzati proces zacjeljivanja.

Odlučite se za fizikalnu terapiju

Fizikalna terapija ključna je komponenta za oporavak nakon prijeloma. Fizikalna terapija ne samo da vam pomaže da vratite snagu i funkciju, već također može smanjiti bol nakon prijeloma. Možda će vam fizikalna terapija u početku biti pomalo neugodna, ali važno je izdržati je. 

Fizikalna terapija vraća punu funkciju jednom slomljenom ekstremitetu, uključujući povećanje raspona pokreta. Obnovit ćete snagu i naposljetku ponovno moći koristiti sve svoje udove.

Prirodni preparati za prijelom kostiju

Mumie tablete predstavljaju najsloženiji kompleks prirodnih supstanci kao što su minerali, aminokiseline, vitamini, te čitav niz mikro i makro elemenata u organskom obliku koji ljudski organizam može u potpunosti da iskoristi, te se s toga primjenjuje kod:

  • Ubrzavanja procesa regeneracije tkiva, i pomoći bržem zarastanju nakon preloma kosti
  • Ima protivupalni i umjereno baktericidno dejstvo
  • Dovodi do normalizacije razmjene minerala
  • Jača odbrambeni mehanizam organizma