Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Tegeltija razgovarao s komandantom EUFOR-a

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija razgovarao je danas u Sarajevu sa komandantom EUFOR-a general-majorom Antonom Wesselyjem.

Na sastanku je razgovarano o aktuelnim temama u BiH i regionu u kontekstu bezbjednosnih izazova, a komandant EUFOR-a je informisao predsjedavajućeg Vijeća ministara o aktivnostima koje EUFOR provodi u BiH.

Tegeltija je tokom razgovora prenio komandantu Wesselyom poruke građana koji su izrazili zabrinutost zbog povećanog prisustva uniformisanih pripadnika EUFOR-a na lokacijama na kojima boravi najmlađa populacija stanovništva, kao što su dječja igrališta, upozorivši da takav izbor lokacija izaziva uznemirenost građana svih lokalnih zajednica, navodi se u saopštenju Vijeća ministara BiH.

Wesely je upoznao Tegeltiju da EUFOR, kroz pojačanu vidljivost svojih pripadnika na ulicama lokalnih zajednica, želi da pruži građanima BiH dodatnu garanciju i sigurnost, naglasivši da će ubuduće pažljivije birati lokacije koje će pripadnici EUFOR-a obilaziti, te o istima prije samog obilaska obavještavati i lokalne vlasti.

Sagovornici su zajednički ocijenili da je bezbjednosna situacija u BiH stabilna, te ukazali na potrebu veće saradnje i razmijene informacija svih relevantnih bezbjednosnih institucija na očuvanju mira i stabilnosti u zemlji i regionu, zaključili su iz Vijeća ministara BiH.

Vijest Tegeltija razgovarao s komandantom EUFOR-a se prvi put pojavila na sljedećem linku: Fokus.ba.

Fokus