Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

Raletova rakija i likeri na “Mostarskom sajmu” oduševila brojne političare – Centralna.ba

U Klix Studiju sa Emelom Burdžović gostovala je Lejla Kraljević koja je sa svojim suprugom Denisom vlasnica kompanije Derubis. Ova veoma uspješna kompanija proizvodi luksuzne jahte i prikolice, a sada su najavili ekspanziju poslovanja i širenje u Saudijskoj Arabiji.

Na pitanje kako je sve počelo, Kraljević kaže da je njen suprug Denis Kraljević sve pokrenuo na inicijativu prijatelja iz Sarajeva iako je Denis “rođen s nogama u vodi” i koji je 25 godina gradio brodove, katamaranske, u Hrvatskoj.

“I sigurno nije ni sanjao da svoje brodogradilište premjesti tu, ali kako kažu ‘žena što može iz mjesta, vrag ne može iz zaleta’. Ali bilo je moguće, strateški smo vidjeli ko nam može biti kooperant i koristan u tom poslu i pronašli smo kompanije koje nas mogu pratiti u tom smislu i pokušali smo napraviti jednu vrstu klastera. Dakle, da se oko jednog proizvoda okupi više firmi.”

Oglas

Gošća Klix Studija kaže da Derubis trenutno upošljava 22 radnika u proizvodnji, a to se odnosi na laminaciju plastike primarno, dakle odljevke brodova i karavana, a nakon toga idu instalacijski postupci.

“Upošljavamo i generiramo u drugim kompanijama koje su kooperantske za izradu drugih stvari tipa stakala za jahte, stakala za karavane, nabavke opreme, dobavljači koji su nam neophodni za određenu opremu koje nema u BiH poput motora za brodove i opreme za karavane. Sve kompanije, poput kože u Visokom, stakla u Vitezu, madrace… To je sve tu, kod nas. Samo motore i nautičke navigacije uvozimo jer se ne proizvode u BiH.”

Ponosno ističe da karavan proizvode u potpunosti sami i iz jednog dijela.

“Od našeg partnera Alka nabavljamo šasije, ali radimo naše odljevke, monolitne karoserije koji su jedine takve na svjetskom tržištu. Takav karavan ne postoji na svijetu, takav dizajn, oblik i karoserija koja je izlivena iz jednog komada. Mi kreiramo standarde”, istakla je.”Kompanija Alko koji drži preko 90 posto tržišnog udjela u svijetu, zajedno sa svojom grupacijom u Americi, u proizvodnji podvozja za automobile, kamp prikolice… je o nama napisala članak i naslov “Mlada kompanija iz BiH tj. Derubis i Alko, pomjeraju granice karavaning industrije zajedno”. Kada vas takav gigant stavi na naslovnicu… Naša karoserija na njihovim šasijama. Alko nam je prenio jednu šokantnu informaciju, kada su radili priču o nama, rekli su nam da je naša karoserija neviđena na tržištu u kontekstu kvalitete. Svi sklapaju karavane od gotovih elemenata, tzv. sendvič paneli, a mi naš odljevak napravimo od nule, iz jednog komada. To je jako važno. “Sendvič-panel” se kroz vrijeme, usljed turbulencija, krene micati i prodire voda i ostalo i imate stalne reparacije. Kod nas je to jedno tijelo, nema turbulencija, a prodor vode je gotovo nemoguć. Kao mala podmornica. Taj materijal je otporan na kišu, na tuču… To je taj iskorak.”

Oglas

Istakla je i kako je bitna informacija da je Lejla Kraljević jedina žena na izvršnoj poziciji u cijeloj karavaning industriji u cijelom svijetu.

“Ovo je “muški posao”, u svakom smislu, u cijelom svijetu. Ali da sam jedina u cijelom svijetu, u industriji koja broji milijarde ljudi, to je bila šokantna informacija. Nijemci su nam rekli da se slomiše radeći na spolnoj jednakosti, jačanju žena, a vi nam iz BiH “lupite šamar” na takav način. Svaka vam čast i zato zaslužujete biti na našim stranicama, da mi ispričamo priču o vama i da zajedno pomjeramo standarde. Sada će i oni zahvaljujući nama doći na tržište Bliskog istoka. To je ‘win-win’ situacija”, priča uspješna bh. poduzetnica.

Kaže da nije lako kao žena napraviti iskorak u ovoj industriji, pa skoro i nemoguće. Ali ona je dokazala da je, ipak, moguće.

“Naročito na tržištu na koje smo tek došli. Imate situacije kada na sastanke dolaze muškarci, zaista ih se drugačije tretira nego žene, posebno na Bliskom istoku. Ali kada se dodatno educirate, kada vas jedna takva kompanija certificira, onda više nemate straha, jer imate znanje i znanje vam niko ne može oduzeti. I to je ta vrijednost, i ja kao žena nemam straha i prepreka.”

Oglas

Na pitanje da li je ovo što rade ona i suprug patriotizam, gošća Klix Studija kaže: “Ovo je teški patriotizam.”“Samo jedan od dokaza o tome jeste da nam cijeli svijet otvara vrata, cijeli svijet, osim naše zemlje. Meni je nevjerovatno činjenica da smo certificirani od svih ovlaštenih kuća za homologaciju i certifikaciju gotovog proizvoda. Ne potcjenjujem proizvođače koji rade određene dijelove za automobilsku industriju, ali mi imamo certifikat za tipsko gotovo vozilo, bosanskohercegovačko gotovo priključno vozilo.”

“Meni je neshvatljivo da se cijelo Vijeće ministara BiH nije poredalo u našoj tvornici i došlo i na neki način. Mi smo dokazali da smo napravili sve sami, bez ičije pomoći. Jednom smo samo poslali Vanjskotrgovinskoj komori BIH i Federalnom ministarstvu za potporu na najvećem sajmu karavana u Dizeldorfu, da promovišemo BiH i turistički. Direktno bismo mogli promovisati i zemlju, pored našeg proizvoda. Ali nije bilo sluha i to je bio prvi i posljednji put da smo se nekome obratili. Ali to nas nije zaustavilo, imamo svoj kompas i podešen kurs.”

Kraljević naglašava da je kompanija Derubis aktivirala dvije nepostojeće grane industrije u BiH, a to su brodogradnja i karavaning industrija.

“To su industrije koje u svijetu broje milijarde. Nevjerovatno mi je da nas svi PR-ovci svih ministarstava ne vuku za rukav. Negdje u svijetu vam je potrebna barem deklarativna podrška vaše zemlje. Onda dođete u Katar i kažu ‘dajte se inkorporirajte ovdje’. Sada smo u Evropi, širimo se u Saudijsku Arabiju i imamo poziv da se širimo s proizvodnjom u SAD. To će biti sada na više kontinenata, gdje smo mi prodali znanje”, otkrila je.

Oglas

Govoreći o teškim trenucima za kompaniju, istakla je period pandemije.

“U martu nas je žestoko udario covid. Nismo potpadali pod mjere i nikome nismo dali otkaz. Svi su radnici bili kući, platili smo im plate i osvrnuli smo se oko sebe. Shvatili smo gdje smo. Cijeli svijet je stao. Te iste godine, agilni smo bili. Tada smo donijeli odluku da krenemo s karavanima.”

Kaže da tada, uprkos svemu, počinje procvat Derubisa.

“Isporučimo brod u Kostariku, ne smijemo govoriti za koga radimo brod u BiH. Imamo još nekoliko narudžbi. Kompanija iz BiH od nas naručuje osam karavana i rentat će naše karavane u BiH turistima koji dolaze ovdje. Pokretanje će biti 25.4. u Sarajevu i to će biti prekrasna stvar.”

Oglas

Govoreći o cijenama, kaže da je prosječna cijena milion eura.

“Naša konkurencija, bazni model takvog motornog katamarana, takvih proizvođača u svijetu ima sedam. Ove kompanije imaju rok isporuke tri godine, a naš rok je šest mjeseci. Denis je otišao u Kostariku da dočeka brod. S vlasnikom je prošao 247 nautičkih milja plovidbe, provjerili su performanse broda, sposobnosti.”

Sada Derubis pokreće tvornicu u Džedi.

“Ustvari oko 100 kilometar od Džede King Abdalah Economic City. U sklopu tog grada postoji industrijska zona, fakulteti, resorti, hoteli, golf tereni, akademije, škole, apsolutno sve. Država u državi. To je specifičan reon. 800 metara od naše buduće tvornice nalazi se luka koja prednjači da bude druga ili treća u svijetu. Jako važna činjenica je da mi u BiH ne zatvaramo naše tvornice da bi ona tamo funkcionisala.”

Oglas

Kaže da dobit ostvarena u Saudijskoj Arabiji dolazi direktno u BiH.

“Mi ćemo taj prihod ‘pumpati’ u BiH i tako širiti proizvodne kapacitete. Tvornica je počela s gradnjom u februaru. Kompanija koja gradi ima rok šest mjeseci. Za očekivati je u septembru, najdalje u oktobru da će početi s radom, dok pripremimo kalupe i obučimo ljude da rade naše proizvode po našem ‘know-how’. Naši će ljudi trenirati njihove ljude. Bit će bazirano u Saudijskoj Arabiji, ali će pokrivati cijelo tržište Bliskog istoka.”

Za kraj je otkrila da kompanija Derubis planira proizvesti i jahtu na vodik.

“To je još jedan od planova. Radimo partnerski s kompanijom iz Hercegovine i profesorima iz Sarajeva. Želimo biti dio takve jedne priče i definitivno će se ići u to. Vrlo brzo će se čuti o tome. To će biti još jedan veliki bum za tržište, ali i za nas, kao i za one koji rade na proizvodnji vodikovih gorivih ćelija.”

Oglas

Gostovanje Lejle Kraljević u Klix Studiju možete pogledati i direktno na našem YouTube kanalu.