Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

RADNIK U BIH ŠEST PUTA MANJE PLAĆEN OD EU STANDARDA

Plate u Bosni i Hercegovini ostaju daleko ispod evropskog prosjeka, pokazuje istraživanje portala “Voronio”, pozivajući se na podatke Eurostat-a.

Prosječna satnica zaposlenih u BiH iznosi skromnih 3,9 eura, što je šest puta manje od prosjeka u zemljama Evropske unije.

Ova porazna činjenica postavlja BiH, zajedno sa Srbijom i Crnom Gorom, na samom evropskom dnu po visini zarada.

Ova razlika u zaradama, kao i sam nizak standard, godinama pogađa građane.

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) nedavno je upozorila da bi regiji zapadnog Balkana, pa tako i BiH, moglo biti potrebno dugo vremena da dostignu evropske prosjeke, posebno ako se nastave trenutni trendovi.

Rekorder po prosječnoj satnici u EU je Luksemburg sa oko 47 eura po satu, dok se na listi nalaze i skandinavske zemlje, poput Danske i Norveške, sa prosječnom satnicom od 42 eura.

S druge strane, zemlje poput Slovačke, Poljske, Mađarske, Rumunije i Bugarske imaju satnicu ispod 12 eura.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

Hayat