Connect with us

Upište pojam za pretragu

Regija

Lajčak: Status sjevernih općina Kosova mora biti prihvatljiv svima

… da statut općina na Kosovu s većinski srpskim stanovništvom mora biti “prihvatljiv za obje strane i u skladu s europskim standardima”.

U utorak će se u Bruxellesu sastati srpski predsjednik Aleksandar Vučić i kosovski premijer Albin Kurti i tada će im biti predstavljen nacrt statuta općina na sjeveru Kosova, što je ključna točka pregovora.

“Upravljački tim će predstaviti nacrt. Mi ne znamo što je u njemu, ali on bi trebao biti početak procesa. U konačnici trebamo imati statut koji je prihvatljiv za obje strane, za Kosovo i Srbiju, u skladu s europskim standardima. To je prvi važan korak”, izjavio je Lajčak.

Upravljački tim je predviđen Sporazumom o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije iz 2013., s ciljem da napiše statut za formiranje Zajednica općina sa srpskom većinom. Sastoji se od četiri osobe stacionirane na Kosovu koje je formalno angažirala kosovska vlada, ali su ih predložile općine s većinskim srpskim stanovništvom.

Otkako je Lajčak preuzeo dužnost u travnju 2020. nije bilo aktivnosti upravljačkog tima.

“Ovo je prvi put da ćemo vidjeti njihov rad”, izjavio je Lajčak, 60-godišnji slovački diplomat.

Beogradu je formiranje zajednice općina sa srpskom većinom najvažnija stvar u pregovorima, a Kosovo se, pak, nastoji izboriti da ta zajednica nema izvršne ovlasti, ističući da ne želi na svom teritoriju nešto poput Republike Srpske, piše FENA.

Kosovski premijer Kurti u nedavnom je razgovoru s Hinom kazao da još nije vidio prijedlog statusta, ali je naglasio da neće na sjeveru Kosova dopustiti stvaranje nekog oblika Republike Srpske, odnosno “satelitsku paradržavu s destruktivnom suštinom koja bi potkopavala državnost Kosova”.

Upitan da komentira tu izjavu Lajčak je rekao: “Republika Srpska je uspostavljena u vrijeme rata u BiH. Tada je hitan prioritet bio zaustaviti rat, a sad nismo u ratnom vremenu pa ni ne trebamo takva rješenja”.

Sastanak u utorak u Bruxellesu trebao bi, kaže, “biti početak postupka izrađivanja nacrta statuta zajednice srpskih općina ali i početak implementacije drugih elemenata sporazuma od 27. veljače”.

Haber.ba