Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Sarajevski SDP krenuo sa panel diskusijama “Djela, ne riječi”. Predstavili su svoja djela

Sarajevski SDP organizuje panel diskusiju pod nazivom “Djela, ne riječi” u svim općinama Kantona Sarajevo. Prva, koja je okupila veliki broj građanki i građana, održana je večeras u općini Centar, koju je domaćin Igor Stojanović, zastupnik u Skupštini KS i predsjednik SDP BiH Centar Sarajevo, nazvao centrom zajedništva i centrom multietničke Bosne i Hercegovine.

Panel diskusija SDP pod nazivom “Djela, ne riječi”

“Ideja zajedništva živi i ona na ovim prostorima nikada ne umire. Spremni smo da svoju političku budućnost založimo za budućnost građana. Na prvom mjestu su naši građani, a to pokazujemo kroz najvažnije inicijative koje smo uspjeli zaživjeti”, kazao je Stojanović na početku diskusije na kojoj su predstavnice i predstavnici sarajevskog SDP-a govorili o projektima i inicijativama na kojima su radili i koje su realizovali u prethodnom periodu, te odgovarali na pitanja prisutnih.

Gradonačelnica Sarajeva i potpredsjednica SDP BiH Benjamina Karić istaknula je da se Grad Sarajevo snažno zalaže i podržava kulturne i sportske manifestacije koje obogaćuju život svim Sarajkama, Sarajlijama i gostima. Istovremeno, zajedno s Gradskim vijećem, riješena su pitanja na koje se čekalo i 30 godina.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić

“Moj cilj tokom ovog mandata je vraćanje važnih veza s evropskim i svjetskim metropolama. Sarajevo je olimpijski grad i grad historije. To uvijek moramo imati na umu”, poručila je gradonačelnica.

Predsjednik sarajevskog SDP-a i ministar saobraćaja KS Adnan Šteta istaknuo je da su u proteklom periodu realizovani brojni vrijedni, značajni i vidljivi projekti.

Predsjednik sarajevskog SDP-a i ministar saobraćaja KS Adnan Šteta

“Svi zajedno trebamo biti ponosni na ono što smo uradili. Što se tiče saobraćaja, mirnodopski razvoj i unapređenja su stala s Olimpijadom 1984. godine. Prvi novi trolejbusi su nam došli, bit će ih 35. Osim nabavke novih vozila, idemo u vraćanje trolejbuske linije u Vogošću. Za općinu Centar je važno da ćemo Šip povezati trolejbusom. Pokrenuli smo rekonstrukciju tramvajske pruge. Krećemo i s prugom u Hrasnici s ciljem da spojimo naše općine. Bitno je da smo pokazali da se ne bojimo ući u projekte, od kojih su drugi bježali. Mi ćemo ih uspješno i završiti“, zaključio je Šteta.

Ministar zdravstva KS Haris Vranić je istaknuo da SDP nije odustajao i da je pokazao hrabrost i odlučnost.

„Trebamo se prihvatiti posla koji je težak. Jesmo i ubuduće ćemo. Ministarstvo zdravstva smo zatekli u lošem stanju, formirali smo novi krizni štab, krenuli u borbu protiv pandemije. Jedini smo kanton i grad koji je vakcinisao više od 60% stanovništva s dvije doze vakcine. Mnogo smo uložili u zdravstvo. Po prvi put je urađen i registar opreme u Kantonu Sarajevo. Najvažnije je to da smo uspjeli u uvođenju HPV vakcina”, rekao je Vranić.

Potpredsjednik sarajevskog SDP-a i ministar finansija KS Davor Čičić govorio je o tome kako su pronalaženi modeli za prevazilaženje globalne krize uzrokovane pandemijom i da su sva rješenja bila fokusirana na dobrobit građana.

„Najteže je upravljati u kriznim vremenima kad ne znate šta vam dolazi sutra. Za vrijeme pandemije definirali smo ‘Korona zakon’ kako bi pomogli poljoprivrednicima kada im je pomoć bila najpotrebnija, a unatoč svim dugogodišnjim teškoćama, pronašli smo način da se radnicima GRAS-a isplaćuju plate. Osim toga, isplatili smo radnicima GRAS-a i 30 miliona KM tužbi, starih više od 10 godina. Za brojne projekte i aktivnosti smo uspjeli prikupiti sredstva – za porodilje, mlade, za subvencije. Unatoč svemu, pandemiji i svim drugim problemima, za prošlu godinu smo ostvarili suficit od 14 miliona KM“, zaključio je ministar Čičić.

Zastupnica u Skupštini KS Segmedina Srna Bajramović u završnom obraćanju je istakla da je ponosna na Klub SDP-a.

Zastupnica u Skupštini KS Segmedina Srna Bajramović

„Svjedočimo reformi javnog prevoza o kojoj nismo mogli ni sanjati. Ponosna sam da smo podržavali sva zakonska rješenja. Ne govorimo o dugovima, nego o modernizaciji prevoza. Ogromna razlika. HPV vakcine zajedno sa ministrom smo pokrenuli i ponosna sam na to. Ponosna sam i na naš Klub jer nam niko, ko nam se obratio za pomoć, nije ostao ispred vrata. Mi u klubu SDP predlažemo sto smatramo da može bolje, i podržavamo sve što smatramo da je dobro. I, moram vam reći da sam ponosna na činjenicu da pripadam partiji koja me nikada nije problematizirala. Tu smo da javnosti ukažemo na istinu. Svi smo na istom zadatku – djela, a ne riječi“, zaključila je Srna-Bajramović.

Nakon općine Centar, nastavljamo s održavanjem panel diskusija na kojima će građanke i građani imati priliku razgovarati s predstavnicima i biti upućeni u rad sarajevskog SDP-a. Naredna je već sutra u općini Novo Sarajevo, u 17h u Kino sali “Dječija kuća”.

Raport.ba