Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

BiH izručen Nikola Koprivica sa Sokoca, osumnjičen za strijeljanje više od 40 Bošnjaka

Nakon ostvarene komunikacije i saradnje Tužilaštva Bosne i Hercegovine s partnerskim institucijama Kanade, izvršeno je lociranje, identificiranje i izručenje državljanina BiH Nikole Koprivice (1954), općina Sokolac, osumnjičenog za zločine protiv čovječnosti.

Nakon slijetanja u BiH, osumnjičeni Koprivica će biti doveden postupajućem tužiocu koji će ga ispitati, te nakon toga odlučiti o daljim aktivnostima u predmetu.

Osumnjičeni Koprivica, koji se više godina nalazio na području Kanade, pod istragom je i tereti se da je s drugim osumnjičenima, kao lični i izravni izvršitelj ratnog zločina, učestvovao je u strijeljanju više od 40 žrtava bošnjačke nacionalnosti iz mjesta Novoseoci kod Sokoca, koji su ubijeni u jesen 1992. godine, na lokaciji Ivan Polje.

U ovom predmetu, podignuta je optužnica i nedavno je započeo sudski postupak u Sudu BiH.

Tužiteljstvo BiH zahvaljuje se partnerskim instiucijama Kanade, prije svega Kanadskoj graničnoj agenciji (Canadian Border Service Agency), na pomoći u lociranju i izručenju osumnjičenog, kao naporima u borbi protiv nekažnjenosti ratnih zločina, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Vijest BiH izručen Nikola Koprivica sa Sokoca, osumnjičen za strijeljanje više od 40 Bošnjaka se prvi put pojavila na sljedećem linku: Fokus.ba.

Fokus