Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Toby Vogel za Fokus: Dragan Čović je očajan i pravi stratešku grešku

Toby Vogel, politički analitičar iz Brisela i član Vijeća za demokratizaciju politike (DPC) prokomentirao je za Fokus.ba sutrašnju hitnu sjednicu Doma Naroda Parlamentarne skupštine BiH na kojoj će se naći HDZ-ov diskriminatorni prijedlog Izbornog zakona BiH koji stvara dodatne izborne jedinice u kojima građani nemaju istu vrijednost glasa.

Piše: A. DUČIĆ

– HDZ u višemjesečnim pregovorima nije uspio doći do izmjena Izbornog zakona u kojima bi bile uvrštene podjele koje oni zagovaraju, čak ni uz određenu podršku SAD-a i EU. Sada, nakon neuspjeha ovih pregovora, pokušava ih progurati kroz Parlament. Po mom mišljenju, ovo je znak HDZ-ovog očaja i nedostatka bilo kakve strateške alternative, što bi ga moglo navesti na to da sada pokušaju opstruirati, a ne bojkotirati, izbore ove jeseni. Budući da je Dragan Čović sve ovo vrijeme u fokus stavio reformu izbornog zakona, bit će ovo njegov lični udarac ako još jednom ne uspije progurati svoju viziju hrvatskog mjesta u Predsjedništvu koje je strukturno osigurano HDZ-u – kazao je Vogel za naš portal.

Kako smo objavili u petak, kada je objavljena informacija da će se navedena hitna sjednica održati u utorak odnosno sutra, za samo četiri dana od objave informacije, HDZ-ov prijedlog pravi od jedne izborne jedinice – Federacije BiH – praktično dvije, bošnjačku i hrvatsku, dok je RS kao izborna jednica netaknuta.

VEZANI TEKST Čović “u tišini” progurao diskriminatorni Izborni zakon u Parlament BiH!

Dodatno, naprimjer kod izbora člana Predsjedništva BiH dijeli kantone odakle bi hrvatski i bošnjački član crpili izborni legitimitet pri tome uvodeći princip nejednake vrijednosti glasa. Slično se čini i za izbor delegata u Dom naroda FBiH a kako bi HDZ osigurao brojnost u Klubu Hrvata ovog federalnog doma.

Našeg sagovornika smo upitali da li je i u kojem smislu izvjesna HDZ-ova opstrukcija predstojećih Općih izbora.

– Mislim da su i SAD i EU prilično jasno dale do znanja da neće tolerisati nikakvu opstrukciju. Jasno su stavili do znanja da očekuju i žele da se izbori održe na jesen. Mislim da će Čović napraviti veliku grešku – stratešku grešku – ako zaista krene u tom pravcu, blokiranja finansiranja izbora. Ali, naravno, nemamo pojma kakvi se razgovori vode iza zatvorenih vrata – da li možda postoje drugi ustupci na koje su EU i SAD spremne da učine kako bi osigurale finansiranje CIK-a, i općenito izbora – ističe Vogel za Fokus.ba

Vijest Toby Vogel za Fokus: Dragan Čović je očajan i pravi stratešku grešku se prvi put pojavila na sljedećem linku: Fokus.ba.

Fokus