Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Komšić reagovao na skandaloznu izjavu ruskog ambasadora: Poruka je nedvosmislena

Brojne reakcije uslijedile su nakon izjave ruskog ambasadora u Bosni i Hercegovini Igora Kalabuhova, koji je kazao kako BiH ima pravo da odluči hoće li biti članica NATO-a, ali i upozorio da i Rusija zadržava pravo reagiranja na takvu mogućnost u skladu s njenim interesima, javlja Anadolu Agency (AA).

“Ako Bosna i Hercegovina odluči biti članica bilo čega to je unutarnja stvar. Ali druga stvar je naša reakcija. Na primjeru Ukrajine mi smo pokazali što očekujemo. Ako bude prijetnja, mi ćemo reagirati“, rekao je Kalabuhov u emisiji ”Mreža” na FTV-u.

On je također kazao kako je zapravo Zapad taj koji predstavlja prijetnju sigurnosti Bosni i Hercegovini kroz tvrdnje da Rusija navodno priprema neki plan.

“Nemamo nikakvih planova. Mi ćemo reagirati analizirajući stratešku i geopolitičku situaciju“, istakao je Kalabuhov, dodajući da je “članstvo BiH u NATO-u sada ionako u sferi fantazije jer oko toga ne postoji konsenzus u samoj zemlji i to se neće tek tako promijeniti“.

Kalabuhov je dalje kazao kako Rusija ne vodi rat u Ukrajini, nego je zapravo u nekoj vrsti “mirovne misije“ jer ”Ukrajince oslobađa od nacističke prijetnje“.

“Nismo mi u ratu sa Ukrajinom. Rat se objavljuje službeno. Diplomat ide u Moskvu, u Ministarstvo vanjskih poslova Rusije, donosi notu i kaže evo, Vlada Ukrajine je odlučila da vama objavi rat. To je rat. Za nas je ovo specijalna vojna operacija“, kazao je Kalabuhov.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić oglasio se i neprihvatljivom ocijenio izjave ruskog ambasadora Kalabuhova.

Komšić kaže da je poruka ruskog ambasadora, u kojoj navodi primjer Ukrajine nad kojom Rusija vrši agresiju, nedvosmislena, ali i neprihvatljiva za Bosnu i Hercegovinu.

 

Vijest Komšić reagovao na skandaloznu izjavu ruskog ambasadora: Poruka je nedvosmislena se prvi put pojavila na sljedećem linku: Fokus.ba.

Fokus