Connect with us

Upište pojam za pretragu

Sport

Huseinbašić ima tetovažu na bosanskom, Nijemci podsjećaju na izjavu: Odrastao sam u bh. kulturi

[ad_1]

Njemački mediji na različite načine reagovali su nakon što je Denis Huseinbašić odlučio promijeniti sportsko državljanstvo i u budućnosti igrati za Bosnu i Hercegovinu.

Kao iz “topa” jučer je odjeknula vijest da je Huseinbašić zatražio sportsko državljanstvo BiH i da mu je FIFA odobrila nastup za Zmajeve u budućnosti. Dugo je nogometaš Koelna igrao za U-21 reprezentaciju Njemačke, s njom odigrao Euro, a u tišini u međuvremenu riješio papirologiju da zaigra za BiH.

Ugledni njemački list Bild iznenađen je Huseinbašićevom odlukom i objavio je vijest s naslovom: “Ovo je iznenađenje, Koelnov prvotimac donio je odluku protiv Nogometnog saveza Njemačke i igrat će za BiH”.

“Huseinbašićeva odluka posebno je iznenađujuća jer je imao karijeru u Nogometnom savezu Njemačke. Prvi put je pozvan 2022. godine, odigrao je tu pet utakmica, ali je uvijek držao otvorenu odluku da igra u domovini svojih roditelja”, navodi Bild.

Iako se pisalo o tome da je navodno odbio BiH, njemački mediji to demantuju porukom da nikada nije isključivao promjenu sportskog državljanstva nakon što okonča U-21 karijeru.

Istovremeno, portal Fussball-WM podsjeća na Denisovu izjavu još dok je nosio dres mladih Nijemaca. I tada nije želio isključiti opciju igranja za BiH.

“Bosna i Hercegovina je domovina mojih roditelja, tamo sam išao svake godine kao dijete. Ja sam pola Nijemac, a pola Bosanac. Govorim bosanski i odrastao sam u toj kulturi, tako da mi je ta zemlja jako bitna”, govorio je Huseinbašić i dok se nalazio na spisku reprezentacije Njemačke U-21 te ni tada nije izričito isključio promjenu reprezentacije, što se sada i dogodilo.

Tada je govorio i o tetovaži koju ima na bosanskom jeziku jer mu na ruci piše “samo dalje”.

Huseinbašić je rođen i odrastao u Erbachu u Njemačkoj, ali nikada nije odbijao mogućnost igranja za BiH javno. Sada se nameće kao moguće rješenje za Zmajeve.

Ono što može radovati selektora Savu Miloševića i Zmajeve, jeste da je za svoj Koeln odigrao posljednjih osam utakmica i u sedam njih bio starter. Igra redovno po 90 minuta u posljednje vrijeme, a samo je jednom od posljednjih sedam minuta “ispustio” dvije minute na terenu i zamijenjen je pred kraj, prenosi Klix.

(24sata.info)