Svaka četvrta osoba u svetu danas boluje od nealkoholne masne jetre. Ako se na vreme ne leči, ova bolest može da dovede do ciroze jetre, pa i potpunog otkazivanja rada ovog vitalnog organa, a osobe koje boluju od nje imaju i povećan rizik od pojave raka jetre. Dobra vest jeste da je ovu bolest moguće sprečiti, ali i izlečiti.
– Nealkoholna masna bolest jetre se sve češće povezuje sa metaboličkim sindromom, kompleksnim oboljenjem i poremećajem metabolizma koje uključuje visceralnu gojaznost (masnoće koje su nakupljene oko organa), insulinsku rezistenciju na insulin i povišen krvni pritisak – kaže Ivana Đurović, dijetetičar-nutricionista.
Ostali mogući uzroci masne jetre su:
prekomerna telesna masa
ishrana bogata prostim ugljenim hidratima (slatkiši, grickalice, proizvodi od belog brašna…)
predoziranje lekovima (kortikosteroidi, tetraciklini)
pothranjenost
ishrana siromašna proteinima
trudnoća
trovanje vitaminom A
bypass hirurški zahvat na tankom crevu
cistična fibroza
urođeni poremećaji metabolizma glikogena, galaktoze, tirozina i homocistina
dijabetes
Reyev sindrom
dugotrajna infuzijska prehrana
Simptomi masne jetre
Simptomi masne jetre povezani su sa stepenom, vremenom nastanka i uzrokom bolesti. Masna jetra najčešće nije povezana ni sa kakvim simptomima, posebno ako je u pitanju hronično stanje. Ukoliko ipak postoje, simptomi mogu biti:
bolovi ili osetljivost ispod desnog rebarnog luka
oticanje trbuha
žutica
povišena telesna temperatura
ako masna jetra nije izazvana alkoholizmom, simptomi su povraćanje, mučnina, gubitak apetita i bol u trbuhu
Ivana Đurović, dijetetičar-nutricionista
IVANA ĐUROVIĆ, DIJETETIČAR-NUTRICIONISTAFOTO: PRIVATNA ARHIVA
Postoji mišljenje da, ako se osobi gadi ukus ili miris slatkih namirnica i jela, postoji neki problem sa jetrom.
Dijetalna ishrana je sastavni deo lečenja bolesnika sa masnom jetrom, ispravnom dijetom postiže se brži i potpuniji oporavak, pravilna ishrana štiti jetru i omogućava joj oporavak i ispravnu funkciju. Važan je izbor i količina namirnica, uvek treba birati kvalitetnu hranu, pravilno je pripremiti i konzumirati je po principima pravilne ishrane:
Hranu treba uzimati u što više dnevnih obroka (3 glavna i 2-3 užine), pri tome dnevni obroci moraju biti obilniji i kalorično vredniji od večernjih.
Suviše vruća i suviše hladna, kao i suviše začinjena jela su štetna.
Treba jesti polako, bez žurbe. Svaku hranu treba dobro sažvakati.
Bolesnici moraju da izbegavaju preterano veliki unos životinjskih masnoća u svakom obliku, a kod pripremanja jela treba imati na umu da je uvek bolje obariti, blanširati, kuvati ili grilovati namirnicu;
Konzumirati visoko vredne belančevine: ribu, belo meso, mladi sir, jogurt, povrće;
Upotreba alkoholnih pića je STROGO zabranjena!
Izbegavanje svih konditorskih proizvoda, zbog visokog udela prostih ugljenih hidrata, koji utiču na nepravilno funkcionisanje.
Izbegavanje gaziranih pića je takođe esencijalno.
Zabranjena jela i pića
Svinjska mast
Loj
Konzervisani suhomesnati proizvodi
Jaki umaci
Jaki začini
Pikantni sirevi
Orasi
Lešnici
Sva alkoholna pića bez obzira na postotak alkohola
Beli hleb i proizvodi od belog brašna
Gazirana pića
konzervirana hrana
Dozvoljena jela i pića:
Supe i čorbe: sve vrste nemasnih supa: od nemasnog mesa, sa puno raznovrsnog povrća;
Meso: teletina, jagnjetina, junetina, riba;
Mleko i mlečni proizvodi sa manjim % masnoće
Povrće: sve vrste su poželjne, u sirovom stanju ili termički obrađeno. Posebno se preporučuje tamnozeleno povrće zbog visokog sadržaja materija koje podstiču razgradnju nataložene nasnoće
Voće: banane, pomorandže, grejpfrut, jagoda, borovnica, grožđe, jabuka, limun, trešnje, breskve, avokado (puno kvalitetne neškodljive biljne masnoće)
Artičoka: posebno važna namirnica. Redovno konzumiranje artičoke stimuliše funkciju jetre i smanjuje nivo masnoća i holesterola u krvi. Artičoka je povrće iz porodice glavočika, sadrži visok nivo flavanoida silimarina i inulina koji imaju zaštitno dejstvo na jetru. Osećaj napetosti i nadimanja, koji su često prisutni kod bolesti jetre, mogu se smanjiti konzumiranjem artičoka, najbolje grilovanu ili dinstanu uz ribu prelivenu sosom od belog luka i peršuna.
Beli luk: podstiče eliminaciju masnoće iz krvi, a i snižava pritisak, tako da u kombinaciji sa artičokom predstavlja idealan spoj.
Jetri prija sok od šargarepe
JETRI PRIJA SOK OD ŠARGAREPEFOTO: SHUTTERSTOCK
Zdrave zamene za nezdrave namirnice
Jesti hleb od celog zrna žitarica (integralni) i poželjno bajat (odstojao barem jedan dan). Umesto belog (glaziranog) pirinča jesti integralni (braon) pirinač. Žumanca, suhomesnate proizvode i crveno meso svesti na minimum (ukoliko je jetra manje zahvaćena) ili potpuno izbaciti. Od mesa jesti belo ćureće i pileće meso, kao i posne vrste ribe, uz junetinu i teletinu povremeno. Konzumirati nemasni jogurt i surutku.
Ne treba jesti prženu i jako začinjenu hranu. Namirnice spremati kuvanjem, na pari i što manje ulja (prevashodno maslinovog), a začinjavati ih sa minimalnom količinom soli i začinskim biljem. izbegavati konzumiranje belog šećera i slatkiša (konditorski proizvodi), kafe, dok alkohol i gazirane sokove potpuno izbaciti. Na spavanje nikako ne ići sa punim stomakom.
– Lagana fizička aktivnost 25 minuta dnevno je izuzetno blagotvorna (pešačenje, vožnja bicikla ili bilo koji vid odgovarajuće rekreacije). Ako postoji problem prekomerne telesne težine poželjno ga je rešiti. Dnevni unos tečnosti 2,5 litara dnevno najmanje, da bi se što kvalitetnije i brže eliminisale nataložene masnoće – savetuje naša sagovornica.
Preporučuje se i jednodnevni detoks tretman
Po ustajanju popiti čašu tople vode sa jednim isceđenim limunom i malo meda.
Popiti sveže spremljen sok od šargarepe ili pojesti salatu od rendane šargarepe sa rendanom jabukom.
Doručak: činijica mešane voćne salate sa 1 kašikom raznih semenki- bundeva, suncokret, semenke lana… ili frape od trešanja i pirinčanog mleka. Pojesti koliko je dovoljno da budete siti.
Pre užine čaj od maslačka plus čaša ili više vode.
Užina: sveže ceđen voćni sok i integralni keks, ili salata od sirovog celera i šargarepe.
Ručak: veliki tanjir zelene salate ili salate od sirovog povrća, integralni pirinač pripremljen na vodi uz dodatak povrća, jogurt. Ili supa od povrća, kuvano povrće i riba, uz sok od jabuke.
Posle ručka popiti čašu vode i čaj od maslačka, ili neki drugi preporučeni čaj.
Pre popodnevne užine sveže pripremljen voćni ili povrćni sok.
Popodnevna užina: neki od preporučenih čajeva uz mladi nemasni sir namazan na krišku integralnog dvopeka.
Pre večere jedna jabuka dobro oprana u toploj vodi.
Večera supa od povrća sa malo ili bez soli, grilovana artičoka sa barenom belom ribom i salata od mešanog povrća začinjena belim lukom, sokom od limuna i maslinovim uljem.
Posle večere može da se popije neki od preporučenih čajeva.
Pre spavanja popiti još jednu čašu vode u kojoj je rastvoreno malo gline i lana.
Poželjno je koristiti sok od aloje koji podstiče regeneraciju jetre, ne samo od masnoće, već i od raznih nataloženih toksina
Savetuju se kapsule omega 3 i masne kiseline
3 čaja za masnu jetru
• Broćika i kičica: Čajevi ovih biljaka vrlo su lekoviti za jetru. Mogu se napraviti kao mešavina jednakih delova ili pojedinačno. Piti 3-4 šoljice čaja dnevno, tako što se kafena kašika mešavine prelije sa 2 dl vrele vode, i procedi nakon desetak minuta
• Breza, majčina dušica, neven, orah (listovi), pravi pelin, peršun (cela biljka), rusomača, vodopija, maslačak (listovi, koren), čičak, ruzmarin (podstiče rad jetre), žalfija: svi ovi čajevi podstiču funkciju jetre uz izbacivanje otrova i masnoće, a pripremaju se tako što se kafena kašika osušene biljke prelije sa 2 dl vrele vode, procedi nakon desetak minuta, po potrebi zasladi medom i konzumira
• Šipak: Piti tri puta na dan po jednu šoljicu čaja četvrt sata pre obroka.
Obloga za jetru
Toplu mokru krpu staviti na područje jetre. Preko nje staviti toplu bocu vode i topao peškir. Ostati u krevetu, dobro pokriven.
Jetra je organ čija je jedna od uloga prerada masti iz hrane u oblike koji se mogu skladištiti i koristiti u organizmu. Masna jetra je poremećaj kod koga dolazi do difuznog nagomilavanja neutralnih masti (trigliceridi – jedan od oblika masti koji se koristi za dobijanje energije i stvaranje novih ćelija) unutar jetrenih ćelija, usled poremećene razgradnje masti. Obično, usled ovoga, jetra je blago do umereno uvećana. Za ovaj poremećaj jetre često se koristi termin steatoza.
– Smatra se da bolest postoji kada nakupljena mast u jetrenim ćelijama prekorači 5% mase ovog organa što se smatra za normalnu vrednost. Poremećaj može biti privremen ili dugotrajan. Ovo stanje masne jetre, često može da ukazuje na neki poremećaj u funkcionisanju organizma, a ako se zanemari i ne leči, može se smatrati za faktor rizika u nastanku drugih bolesti. Ako se uzrok otkrije i odstrani, moguće je ozdravljenje. Često može dugo vremena biti neotkrivena. U najtežim slučajevima jetra može biti uvećana i do tri puta kada je bolna i osetljiva na dodir. Trigliceridi su jedan od oblika masti pohranjenih u organizmu koji se koriste za dobijanje energije i stvaranje novih ćelija. Razgradnja masti u jetri može da se poremeti zbog niza razloga, što dovodi do nakupljanja masti u jetri – objašnjava Ivana Đurović.
Masna jetra obično nije bolno stanje, pa može dugo vremena da bude nedijagnostikovana.
Uzroci masne jetre
Najčešći uzrok masne jetre je alkoholizam. Preterana konzumacija alkohola menja način razgradnje i skladištenja masti, a stanju doprinosi i hronična pothranjenost često prisutna kod alkoholičara. Nealkoholna masna jetra je nakupljanje masti u jetri koje nije uzrokovano alkoholom, a sve češće se dijagnostikuje kod ekstremno gojaznih žena, trudnica ili osoba s dijabetesom.