Connect with us

Upište pojam za pretragu

Lifestyle

OVAJ ZAČIN POBOLJŠAVA PAMĆENJE i reguliše HORMONE STRESA

Mnogo je stvari koje možemo učiniti kako bismo poboljšali naše kognitivno zdravlje, ali prvi korak počinje u kuhinji. Davanje prioriteta zdravoj ishrani koja uključuje sve hranjive materije jamči uspeh.

I dok je unos dovoljno proteina, vlakana i ugljenih hidrata važan, mnogi zanemaruju blagodati začina. Kako se ispostavilo, neki začini imaju protuupalna svojstva i mogu učiniti čuda za naše zdravlje.A među njima se ističe cimet, koji može poboljšati pamćenje i raspoloženje. Prema peronalnom treneru Džoani Ven, cimet je jedna od najboljih opcija iz mnogih razloga.

Osim što je ukusan i odlično se slaže sa slatkim jelima, može podstaknuti metabolizam.

– Redovna konzumacija cimeta može poboljšati pamćenje, ojačati mentalnu budnost i osećaj prijatnosti. Drugim rečima, odlično podstiče naš mozak – pojasnila je Ven. To se događa, kako pojašnjava, zahvaljujući cinamaldehidu, koji ovom začinu daje ukus.

– Cimet takođe pomaže smanjenju količine upale u telu i reguliše hormone stresa. To je važno jer upala u mozgu može dovesti do problema poput depresije i gubitka pamćenja – istaknula je.Cimet možete dodati kafi, čaju ili kuvanom vino, ali i posuti po jogurtu i zobenim pahuljicama. Može biti dodatak kolačima, štrudlama, palačinkama ili smutiju. Mogućnosti su zaista beskrajne.

– Uključivanjem ovog zdravog, ali ukusnog začina u svoju svakodnevnu ishranu, brzo ćete primetiti poboljšanje mentalne oštrine i raspoloženja – zaključuje Ven,piše Srbijadanas