Connect with us

Upište pojam za pretragu

Lifestyle

Evo ideje za ručak: Zagrebački odrezak je jelo koje morate probati

Riječ je o pohovanom telećem odresku punjenom šunkom i sirom, koji je nakon pohovanja hrskav izvana, a sočan iznutra, upravo zahvaljujući ukusnoj šunki i siru koji se rastapa.

Ovo jelo svoje korijene vuče još iz davne historije, a mnoge zemlje imaju neku svoju verziju ovog odreska. Tako je, naprimjer, u Srbiji nacionalni specijalitet Karađorđeva šnicla, punjeni lungić koji su svojevremenoo prvo punili kajmakom, a danas šunkom i sirom, a tu je i Cordon Bleu, za koji Švicarci tvrde da je njihov izum.

Kako napraviti najbolji zagrebački?
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za zagrebački odrezak prvo vam trebaju najsočniji dijelovi teletine, ali danas se zagrebački može pripremati i od drugog mesa -, puretine ili piletine. Ipak, ako želite biti vjerni autentičnom receptu, koristite teletinu, i to što kvalitetnije meso.

Osim mesa, važno je odabrati i svježe i kvalitetne sastojke za punjenje – sir mora biti topljiv (gauda ili trapist), a od šunke je najbolje koristiti onu u ovitku ili kuhanu.

Paniranje treba biti ravnomjerno, a odrezak dobro pričvršćen čačkalicama, kako nadjev ne bi iscurio prilikom pečenja.

Potrebni sastojci
Ako za ručak želite pripremati tradicionalan zagrebački odrezak, bit će vam potrebni:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

• teleći odresci

• kuhana šunka

• sir

• so i biber po ukusu

• brašno

• jaja

• krušne mrvice

• ulje za prženje.

Kako se priprema
Odreske je prvo potrebno dobro istući. Uz pomoć glatke strane bata za meso i plastične folije ili vrećice, istucite meso, te ga posolite i pobiberite po ukusu. Na svaku polovicu odreska stavite krišku kuhane šunke, a na nju krišku sira. Količina šunke i sira može se po želji i udvostručiti, ali kod pravljenja poželjno je da prvo posložite šunku na odrezak, te na nju krišku sira.

Odrezak preklopite, a ivice dobro pritisnite prstima i po potrebi pričvrstite čačkalicama. U tri odvojene posude stavite brašno, razmućena jaja i krušne mrvice. Svaki odrezak s obje strane prvo uvaljajte u brašno, zatim u jaja pa u krušne mrvice.

U većoj tavi zagrijte ulje na srednje jakoj vatri i pržite odreske sa svake strane po nekoliko minuta ili dok korica ne dobije zlatnu boju i ne postane hrskava. Pečeno meso izvadite na papirnate ubruse kako bi se upio višak masnoće. Poslužite s kriškom limuna, rizi-bizijem ili pomfritom i salatom po želji.