Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Obilježen Dan Općine Ilidža: Načelnik Muzur otkrio zanimljiv detalj, Zlatne plakete Šteti i Brajloviću, Bogić Bogićević počasni građanin

Obilježen Dan Općine Ilidža: Načelnik Muzur otkrio zanimljiv detalj, Zlatne plakete Šteti i Brajloviću, Bogić Bogićević počasni građani.

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća Ilidža obilježen je 12. mart, Dan Općine Ilidža, na kojoj su dodijeljena priznanja Općine Ilidža za 2022. godinu.

Uz veliki broj zvanica iz javnog, političkog i kulturnog života Ilidže, svečanosti povodom 26. godišnjice reintegracije općine Ilidža, koja je održana u hotelu Hillls, prisustvovali su i ministri Vlade Kantona Sarajevo, predsjedavajući Skupštine KS, načelnici općina, predsjedavajući općinskih vijeća, zastupnici Skupštine KS, vijećnici Općinskog vijeća Ilidža, ali i uposlenici Općine Ilidža.

Obilježavanje Dana općine Ilidža

U izuzetno zanimljivom obraćanju, s priličnom dozom emocija, zamjenik predsjedavajućeg Općinskog vijeća Ilidža, Samir Avdić, govorio je o svim periodima historije kroz koje je Ilidža prošla, a ni uvod u njegov govor, nije bio ništa manje zanimljiv.

Ilidža je dobila ime po riječi Iladž, po riječi koja znači lijek. Možda ću zvučati preidealistički, ali je realno da živimo u vremenu i društvu koje treba liječiti, živimo u zemlji kojoj treba lijek. Na Ilidži je na djelu ekipa koja se dogovorila da će liječiti i popravljati ono u čemu danas živimo. Neka nam je vodilja ljubav prema Ilidži na kojoj živimo – kazao je Avdić.

Avdić je naglasio da je Ilidža kroz historiju imala jako značajnu ulogu i da se time može ponositi.

Rijetki su prostori na svijetu a kamoli u Bosni i Hercegovini gdje je moguće direktno pogledati svjedočenje kontinuiranog ljudskog življenja koje traje više od šest hiljada godina. Pogledati svjedočenje izmjena toliko kultura i civilizacija, od onih prahistorijskih poput neolitske butmirske kulture, preko prvih historijskih, ilirske, pa rimske, pa spomenike bosanske srednjovjekovne države, osmanlijske i austrougarske, do naše savremene civilizacije i kulture – rekao je zamjenik predsjedavajućeg OV Ilidža.

Načelnik Nermin Muzur osvrnuo se na historijsku važnost obilježavanja 12. marta – Dana Općine Ilidža, kazavši da je Ilidža mjesto gdje se Bosna rađa, aludirajući na izvorište rijeke Bosne, ali i na samu važnost prostora na kojem živimo.

U kratkom periodu ostvarili smo značajan progres i napredak na mnogim poljima. Prije negoli vam predstavim najznačajnije kapitalne projekte koje planiramo realizirati do kraja ovog mandata, želim vam reći da smo dobili urbanističku saglasnost za osnovnu školu na Stupu, što je još jedna odlična vijest, nakon jučerašnjeg raspisivanja tendera za izvođača radova za izgradnju tramvajske pruge Ilidža – Hrasnice – poručio je načelnik Muzur, koji je u jednom trenutku, tokom prezentacije kapitalnih projekata, dobio veliki aplauz.Tramvajska pruga za Hrasnicu i škola na Stupu su projekti o kojima se pričalo godinama, čak i desetljećima, a mi smo ti koji će priču pretvoriti u djela. Hvala svima koji su nam pomogli, hvala mojim saradnicima kao i mojim prethodnicima koji su uradili dobre stvari za Ilidžu. Hvala i onima koji to nisu učinili jer su tako ostavili nama prostora da napravimo puno više – dodao je načelnik Muzur.

Odlukom Općinskog vijeća Ilidža na Devetoj redovnoj sjednici održanoj 23. decembra 2021. godine Povelju počasni građanin općine Ilidža dobio je Bogić Bogičević i to za izuzetan doprinos razvitku države Bosne i Hercegovine i očuvanju njenih demokratskih vrijednosti.

Obilježavanje Dana općine Ilidža

Povelju za životno djelu posthumno je dobio Murat Šaran, za izuzetno uspješnu fudbalsku karijeru, ostvarene sportske uspjehe na domaćem i međunarodnom nivou i promociju općine Ilidža.

Pojedinačna Zlatna plaketa pripala je Adnan Šteti, ministru saobraćaja KS, za razvoj infrastrukture, privrede, sporta i angažman u humanitarnom radu, dok je kolektivna otišla u ruke Seje Brajlovića, vlasnika restorana “Brajlović” a za izuzetan doprinos u oblasti ugostiteljstva, privrede i razvoja turizma općine Ilidža.

Obilježavanje Dana općine Ilidža

Za izuzetan doprinos u razvoju lokalne zajednice Srebrenu plaketu dobio je Mustafa Balaš, dok su kolektivne dobile kompanije Stambolić d.o.o, JP Ilidža d.o.o. i Bosman d.o.o, koje su dale doprinos u sprječavanju i saniranju šteta koje su uzrokovane prirodnom nesrećom – poplave, u novembru 2021. godine.

Zahvalnice Općine Ilidža dobili su Vaso Bosiljčić, Vahid Muharemović, Udruženje demobilisanih boraca veterana ARBiH “Kamp boraca” općine Ilidža, Hazim Viteškić, Ramo Koldžo (posthumno), prof. dr. Almir Bašović, Haris Ovčina, Anes Bostandžić, Asim Fetahović, dok je Plaketu odbrane posthumno dobio Izet Kahvić.

Obilježavanje Dana općine Ilidža

Dobitnicima i članovima porodica dobitnika, priznanja su uručili su načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur, predsjedavajući OV Ilidža Tarik Stambolić te njegovi zamjenici, Samir Avdić i Redžo Lemezan.

Raport.ba