Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

NAŠ RUDNIK U VAREŠU VELIKA JE POBJEDA SVIH NAS

  • Naš rudnik u Varešu velika je pobjeda svih nas. U srcu Bosne Srebrene, i u našim srcima, naš rudnik u Varešu je dokaz da svi mi zajedno možemo puno bolje. Naš rudnik u Varešu je uspjeh puno veći od svega što nam se desilo u posljednjih 35 godina na ovim prostorima. On je prekretnica za sve nas i postignuće koje će nas trajno staviti tamo gdje pripadamo, uz slobodne i razvijene zemlje Evrope i svijeta. Naš rudnik u Varešu važan je i zbog toga jer nam svima otvara oči i jasno pokazuje “šta se sve može kad se male ruke slože”, od lokalne, kantonalne, entitetske, pa do državne razine i nadležnosti. Zato je Vareš sretan, jer ima svoj Zeničko – dobojski kanton i Federaciju Bosne i Hercegovine, a svi mi zajedno jer imamo našu Bosnu i Hercegovinu, državu u kojoj smo ovom investicijom dokazali da je uspjeh itekako moguć.

Naš rudnik u Varešu ponos je cijele regije, prvi i jedini ali ne i posljednji, jer sigurni smo, mnogi će nas slijediti, a mi smo tu da im pomognemo.

Naš rudnik u Varešu pobjeda je Bosne i Hercegovine i svih njenih građana, na korist svih i na znanje cijelom svijetu. 

Sretni smo jer znamo da smo napravili podvig. Znamo već sada da ćemo plijeniti pažnju i interes stručnjaka iz cijelog svijeta koji će željeti da nas upoznaju i da posjete Vareš i Bosnu i Hercegovinu, da vide i saznaju kako smo to uradili.

Nikome do sada u Evropi nije pošlo za rukom to što je nama ovdje u Varešu. Ponosni što smo već sada uzor mnogima,  primjer i sinonim za savremeno i održivo rudaranje sa minimalnim utjecajem na okoliš, izvanrednom tehnologijom, sa sretnim, zadovoljnim i motiviranim radnicima, što smo mjesto gdje se generira znanje i pripremaju priče za nova postignuća i uspjehe.

Bosna i Hercegovina za samo nekoliko godina našom investicijom postaje jedan od moćnih evropskih i svjetskih aktera savremenog rudarenja. To su činjenice koje kada se slušaju ostavaljaju bez daha. Kako je tek nama (onima) koji smo (su) radili na tim činjenicama.

Rijetki metali, uključujući cink i srebro jedan su od preduvjeta za prelazak na čistu energiju sa nultim utjecajem na okoliš.

Postajemo veoma važni u cijelom tom, sada već, milenijskom poduhvatu od interesa za veliku porodicu evropskih naroda.

Postajemo ono što smo oduvijek bili, važan dio Evrope, njenog razvoja i prospertiteta.

Zato ova investicija donosi prosperitet i razvoj za sve ljude u ovoj zemlji, ali ona donosi isto tako i stabilnost, sigurnost i budućnost svima nama.

Zbog toga je ova investicija (usudio bih se reći) zapravo više od investicije!

Naš rudnik u Varešu je od strateškog interesa za Evropu. A, šta se dešava sa evropskim regijama koje dobijaju na značaju jer su im se “desile” važne investicije?

Dešavaju se promjene, brže, snažnije i na bolje!

Takve regije tada postaju bitne, enormno se i ubrzano razvijaju i rastu, a njeni stanovnici zasluženo dobijaju viši standard i kvalitet življenja.

Odjednom, takve države i regije pronalaze svoje mjesto na sigurnijoj i prosperitetnijoj “strani svijeta”.

Dolaze tada nove, važne i velike investicije, jer kapital ne poznaje granice ako su granice sigurne, a zemlje na putu napretka.

Investicija Adriatic Metalsa  bila je najveća pojedinačna strana investicija u 2021. godini, i ponosni smo na to što smo mogli sudjelovati u pokretanju ekonomije u našoj Bosni i Hercegvini.

Međutim, to je tek početak. Ova investicija, zato što je realizirana i zato što je uspješna, otvorit će vrata za desetine i stotine novih domaćih i stranih investicija u raznim oblastima privrede. Neke od njih će biti vjerovatno i veće od ove. Zato je ovo prekretnica, i zato je ovo uspjeh koji smo desetljećima čekali u Bosni i Hercegovini. Probili smo led. Postigli smo ono što do sada niko nije.

Kada 2% BDP jedne ekonomije multiplicirate na ovako malom prostoru i u relativno malom vremenskom periodu, pa ko je u stanju izračunati sve moguće direktne i indirektne benefite ovog snažnog ekonomskog rasta!?

Ko je u stanju izračunati koliko je to novih investicija, novih tehnologija, nove potrošnje koja generira dalje proizvodnju dobara i usluga. Milijarde će poteći ovom zemljom kao neka snažna rijeka razvoja i dodatni poticaj našem ekonomskom rastu.

Ogromni benefiti za stotine radnika naših, ali i naših dobavljača i partnera se već sada osjećaju sa investiranih 400 miliona KM u ovaj projekat. Šta će tek biti kada počnemo raditi punim kapacitetom!?

Kada krenemo snažno sa ponovnim oživljavanjem tradicije rudarenja od kako postoji zemlja Bosna, u kojoj se rudarilo od pamtivijeka, i koja je zbog toga bila jedna od najrazvijenijih srednjovijekovnih država u Evropi.

Zato mi danas i ovdje vraćamo staru slavu naše zemlje Bosne i jako smo ponosni na to.

Naš rudnik u Varešu ovom prelijepom i ponosnom gradu i njegovim ljudima udahnuo je novi život. I ne samo to, Vareš je postao prebivalište mnogih koji do sada nisu živjeli u njemu. Postao je simbol integracije i napretka. Zbog toga smo posebno sretni.

Naš rudnik u Varešu je priča koja pokreće. Mi to znamo. Vjerujemo da će uspjeh našeg rudnika srebra u Varešu, koji je uspjeh svih nas i cijele Bosne i Hercegovine, biti motiv za sve one pionire, poduzetnike i investitore u drugim oblastima da istraju u svojim poslovnim vizijama. 

I na kraju, ali i najvažnije, ako naš rudnik u Varešu bude razlog da neko barem razmisli o povratku u svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu odakle je morao otići, i ako se zaista vrati sa namjerom da uči, živi i radi, i vidi budućnost za sebe i svoju porodicu ovdje, mi smo svoju misiju ispunili.

Jer svi zajedno zaslužujemo bolje. Zato je ovo pobjeda svih nas. Zato je ovo pobjeda Bosne i Hercegovine – poručio je ministar.

Hayat