Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

Sattler: Nezavisnost Centralne banke BiH je od ključnog značaja

[ad_1]

Specijalni predstavnik i šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johann Sattler posjetio je danas Centralnu banku BiH, gdje je razgovarao s guvernerom Senadom Softićem.

Tokom razgovora, Softić je prezentirao Sattleru osnovne makroekonomske pokazatelje, a posebna pažnja bila je posvećena stanju u finansijskom i bankarskom sektoru.

“Monetarna stabilnost u BiH, postignuta kroz aranžman valutnog odbora, je potvrđena, što je i najveći doprinos u situaciji pandemijske krize i aktuelne geopolitičke situacije. Prioritet svih treba da budu aktivnosti i mjere koje će ublažiti posljedice sve izraženije inflacije po privredu i građane. Fokus na stvarne ekonomske reforme, koje bi značajnije poticale i jačale privrednu aktivnost, ekonomski rast i investicioni ciklus. CBBiH će sa svoje strane dati doprinos navedenom, u okvirima svog zakonskog mandata“, rekao je Softić.

On je posebno istakao dobru saradnju CBBiH sa predstavnicima bankarskog sektora te kvalitetnu bankarsku koordinaciju i potrebu da se i dalje održava saradnja na nivou Stalnog odbora za finansijsku stabilnost BiH.

Sattler je istaknuo ulogu i značaj CBBiH u finansijskom sektoru, naglasivši da je očuvanje nezavisnosti CBBiH i integriteta valutnog odbora od ključnog značaja za finansijski sektor, ekonomiju BiH i državu u cjelini.

“Uloga CBBiH u procesu pristupanja države Evropskoj uniji postat će jača kako se bude proces pristupanja intenzivirao“, zaključio je Sattler.

 

 

Business Magazine