Connect with us

Upište pojam za pretragu

Lifestyle

BAŠ SVE ŠTO TREBATE ZNATI O OPERACIJI GRUDI

Mjesec siječanj posvetili smo donošenju novih odluka i ciljeva koji će nas potaknuti da se u novoj godini odmaknemo iz svoje zone komfora i ostvarimo neke od svojih najvećih želja. Od putovanja na destinacije o kojima godinama maštamo do druženja s najdražim ljudima koji nas okružuju, od promjena s fokusom na zdravlje poput vježbanja i zdrave prehrane do promjene izgleda. Nakon što smo sastavili svoj popis odluka, ciljeva i želja, vrijeme je da prigrlimo sve promjene i svoj život učinimo još boljim i sretnijim.

Jedan od najboljih prvih koraka je da se riješimo svojih nesigurnosti i kompleksa. Veliki broj nesigurnosti mnogih među nama povezane su s našim odrazom u ogledalu. Početak nove godine savršeno je vrijeme da se riješimo nesigurosti koje nas godinama sputavaju i oduzimaju nam samopouzdanje te se odlučimo za promjene na našem tijelu koje si već dugo želimo priuštiti.

Raskošne obline želja su mnogih žena. Razlog je to zbog kojeg je popularnost operacije grudi tijekom desetljeća neprestano rasla, da bismo danas govorili o najpopularnijem i najtraženijem estetskom zahvatu u svijetu. Zašto je operacija grudi toliko popularna i što sve morate znati prije nego se podvrgnete samom zahvatu? Odgovore na sva važna pitanja potražili smo kod vrhunskih stručnjaka u Poliklinici Bagatin,piše Journal.

ZAŠTO JE OPERACIJA GRUDI NAJPOPULARNIJI ESTETSKI ZAHVAT NA SVIJETU?
Razlog zbog kojeg žene danas najčešće donose tu doista veliku i važnu odluku te operiraju grudi je kako bi vratile samopouzdanje i hrabrost te kako bi se osjećale bolje u vlastitom tijelu. Prednosti ovog zahvata su mnoge, a sve se svode na krajnje zadovoljstvo pacijentica – ostvarena im je želja jer napokon imaju grudi o kakvima su oduvijek sanjale.

„Jedan od većih izazova za svakog kirurga jest kako izabrati pravi implantat za pacijenticu shodno njenim željama. U svojoj praksi se susrećem s pacijenticama koje točno znaju po što dolaze i jasno navode želju za prirodnim izgledom svojih grudi u dekolteu. Naravno, tu su i pacijentice koje odlučno žele nešto neprirodniji izgled s naglašenim grudima i dekolteom, kao i one koje nemaju jasnu predodžbu što stvarno žele“, priča dr.sc. Johann Nemrava, dr.med. specijalist opće i plastične kirurgije iz Poliklinike Bagatin.

KAKO ODABRATI PRAVI IMPLANTAT?
Ako se osvrnemo kratko na povijest i sam početak uporabe silikonskih implantata u svrhu povećanja grudi, tada se razmišljalo o implantatu kao nečemu što će dati isključivo volumen grudima. Prije više od pet desetljeća, oblik samih grudi bio je u drugom planu. Danas, to se bitno promijenilo zbog čega u Poliklinici Bagatin uvijek prvo uzimaju mjere prema kojima pomno biraju implantat, gledaju kvalitetu i količinu postojećeg tkiva u grudima prije povećanja, uzimaju u obzir cjelokupnu tjelesnu građu te, uz sve navedeno, u razgovoru s pacijenticom donose najbolje rješenje koje će zadovoljiti njene želje za finalnim izgledom.

U Poliklinici Bagatin najčešće se koriste implantati Mentor, proizvođača Johnson & Johnson koji su vrlo mekani i slični vlastitom tkivu te kohezivni što znači da je gel čvrst, odnosno, da nije tekuć, a pacijentice odlučuju žele li anatomske ili okrugle implantate za grudi.

Zahvaljujući napretku tehnologije, ono što Polikliniku Bagatin izdvaja od drugih jesu VECTRA XT 3D konzultacije, koje uz pomoć jedinstvenog simulatora mogu pokazati kako ćete izgledati nakon operacije.

OKRUGLI ILI ANATOMSKI IMPLANTATI
Anatomski implantat dolazi u obliku suze. U svom gornjem dijelu je tanji i uži, a prema dnu postaje puniji i dobiva veću projekciju čime se oponaša silueta prirodne dojke. Ovi implantati mogu imati nešto čvršću ovojnicu te gušći gel kojim se pune što omogućava tkivu dojke da se oblikuje prema implantatu. Koristi se ga uglavnom za postizanje više proporcionalnog i prirodnog izgleda dojke koji ne naglašava gornji pol dojke, već daje prirodnu siluetu grudima u dekolteu.

„Anatomski implantat možemo koristiti i kod žena koje imaju određeni stupanj opuštenosti dojke, odnosno takozvanu ptozu. Ptoza se javlja kod žena koje su rodile ili izgubile na tjelesnoj težini, no spuštenost tkiva dojke i bradavice može biti i dio normalne konstitucije tijela, kao i dio normalnog fiziološkog tijeka starenja. U slučaju da se radi o većem stupnju opuštenosti, zahvat povećanja grudi implantatima kombiniramo uz zahvat podizanja grudi“, objašnjava dr. Nemrava.

Za razliku od anatomskih implantata za grudi koji su tvrđi, okrugli implantati imaju jednak volumen, glatku površinu, tanju ovojnicu i nešto mekši gel što daje mekan i prirodan opip. Više su prikladni za žene koje žele manje prirodan i ne toliko proporcionalan izgled grudi s naglašenijim dekolteom. Okrugli implantat će, naime, dati puniji izgled gornjeg dijela dojke.

„Sa stručnog gledišta, okrugli implantat češće ćemo koristiti u slučajevima tzv. sekundarne operacije ili operacije rekonstrukcije dojke nakon prijašnjih operativnih zahvata. Pritom mislim na karcinom dojke ili na komplikacije vezane uz prijašnji, stariji implantat“, dodaje dr. Nemrava.

Plastični kirurg trebao bi izdvojiti dovoljno vremena da vas upozna i posveti se vama kao osobi, da napravi detaljan pregled te zajedno s vama dođe do najboljeg rješenja i konačnog vizualnog ishoda.

KOLIKO TRAJE OPORAVAK NAKON UGRADNJE IMPLANTATA?
Vrijeme oporavka je individualno. Bitno je redovito odlaziti na postoperativne kontrole i pratiti stanje otekline, koja će splasnuti kroz dva tjedna. Većina osoba se može vratiti na posao i svakodnevnim (blagim) aktivnostima kroz 7 do 10 dana, dok se sljedećih mjesec do dva trebaju izbjegavati teži fizički napori.

Ako se na zahvat odlučite nakon trudnoće, preporuka je pričekati 6 mjeseci nakon prestanka dojenja. Uvijek je otvorena mogućnost ponovne trudnoće nakon ugradnje implantata jer ne postoji štetno djelovanje na plodnost, trudnoću ili dojenje.