Connect with us

Upište pojam za pretragu

Lifestyle

Jedite ga češće: Kupus je jako hranjiv i lagan za pripremu

“Kupus je nevjerovatno povrće jer ima malo kalorija i puno polifenola i antioksidansa uključujući vitamin C. Takođe je bogat vlaknima što ga čini zasitnijim, a može poprimiti i druge okuse što ga čini savršenim za prženje”, kaže Amber Pankonin, registrovana dijetetičarka i vlasnica bloga o hrani Stirlist.

Može pomoći u prevenciji određenih vrsta raka i smanjiti upale.

“Antioksidansi pomažu neutralizovati slobodne radikale u tijelu koji mogu uzrokovati oksidativni stres koji može uzrokovati rak, bolesti srca ili makularnu degeneraciju. Prehrana bogata povrćem poput kupusa mogla bi pomoći u smanjenju rizika od hroničnih bolesti”, kaže Pankonin, prenose 24sata.

Ne samo da je hranjiv, već je i vrlo pristupačan, jednostavan za pripremu i dostupan većini ljudi za kupnju, piše EatThis.