Connect with us

Upište pojam za pretragu

Lifestyle

Kako svaki put savršeno skuhati rižu

Kada kuvaš rižu kao prilog bitno je da zrna budu odvojena, nikako ljepljiva. Prati ove korake i napravi savršenu rižu. prenose Nezavisne

1. Kako odabrati najbolju rižu

Prvo što trebaš napraviti je dobar odabir vrste riže – zavisno o jelu koje pripremaš odaberi pravilno rižu uz pomoć ovih savjeta:

2. Rižu treba oprati prije kuvanja

Prije kuvanja rižu je potrebno obavezno oprati. Nikako nemoj koristiti cjedilo prilikom pranja, peri rižu u posudi.

3. Pripazi na količinu

Količina vode i riže važna je kod kuvanja, na jednu šoljicu riže idu dvije šoljice vode.

4. Kuvanje riže

U vrelu i posoljenu vodu ubaci rižu i kuvaj dok ne zavrije, a onda smanji vatru i kuvaj još 15 do 20 minuta.

5. Poklopac je bitan

Prilikom kuvanja lonac drži poklopljen i nikako ne miješaj.

6. Okus za kraj

Na kraju možeš umiješati malo maslaca. Ako želiš da riža dobije žućkastu boju možeš dodati malo karija ili kurkume prilikom kuvanja, prenosi “Gastro.24Sata”.