Connect with us

Upište pojam za pretragu

Lifestyle

Šta mozgu može da uradi konzumiranje masne ribe?

Međutim, posljedice starosti, barem na neko vrijeme možete da izbjegnete uz pomoć ishrane.

Dakle, naše pamćenje je najbolje u dvadesetim godinama, a onda polako opada. Obično ljudi u ranim 40-im primjećuju prve promjene u pamćenju.

Dobra vijest je da promjene u ishrani mogu odložiti starenje mozga. Najvažnija promjena koju možete da uradite? Uključite hranljive materije kao što su omega-3 masne kiseline u svoju ishranu.

Omega-3 masne kiseline su najbolji hranljivi sastojci za zdravlje mozga, zbog čega je masna riba najbolja hrana za sprječavanje gubitka pamćenja. Losos, skuša, tunjevina i haringa imaju najviše omega-3 masnih kiselina među prirodnim namirnicama.

Zato stručnjaci predlažu da ih uključite u ishranu za bolje zdravlje mozga.

Masna riba i mozak
Da, masna riba je najbolja hrana za sprječavanje gubitka pamćenja zbog omega-3 masnih kiselina. Međutim, prednosti omega-3 masnih kiselina ne prestaju na mozgu.

Upravo su ove vrste masti povezane sa smanjenim rizikom od srčanih bolesti, pomažu u održavanju nivoa triglicerida (masti u krvi) i mogu smanjiti simptome artritisa.

Dakle, kako omega-3 masne kiseline pomažu u sprječavanju gubitka pamćenja? U stvari, vaš mozak sadrži mnogo masnih ćelija i mnoge od njih su napravljene od omega-3 masnih kiselina.

Što znači da pomažu u održavanju mozga izgradnjom ćelija, što je ključno za kognitivno zdravlje, pamćenje i funkciju mozga uopšte.

Takođe, brojne studije su pokazale da omega-3 masne kiseline mogu pomoći u prevenciji demencije i Alchajmerove bolesti, obje bolesti koje su povezane sa starenjem mozga i gubitkom pamćenja, piše B92.